Ако се чудите каква лесна гарнитура да приготвите, когато ви идват гости, така че хем да ги впечатлите, но хем да не губите часове в кухнята, то възползвайте се от тази идея за печени картофи. Изглеждат превъзходно, правят се лесно, изключително вкусни са, а освен това стоят прекрасно добре в чинията и са подходяща гарнитура за всяко ястие. Всъщност са толкова добри, че дори са достойни за основно ястие.
Продукти:
1 кг картофи
3 с.л. рапично олио или друг вид мазнина
Подправки – вида на подправките и количеството е изцяло по ваше желание:
-
Сол;
-
Чубрица;
-
Риган;
-
пушен черен пипер;
-
естрагон;
-
червен пипер;
-
шарена сол
Приготвяне:
Картофите се обелват и нарязват на половинки. Ако са по-големи може да се срежат на 3 или 4 филийки. По-добре е да ползвате по-малки картофи, за да е достатъчно да ги срежете само на половинки. Сложете ги да се варят в подсолена вода. След като водата заври, оставете картофите най-много 5 минути и махнете от котлона, така че да не се сваряват напълно. Излейте горещата вода и налейте в тенджерата студена, за да се охладят по-бързо.
Намажете голяма тава, застлана с хартия за печене, с част от мазнината. Върху нея разпределете половината количество от подправките, които ще ползвате, включително и сол. Върху подправките капнете още малко мазнина и подредете картофите със срязаното надолу. Отгоре отново полейте леко с мазнина и наръсете останалите подправки.
Печете на 200-250 С до готовност – колкото повече време стоят, толкова по-златисти и хрупкави ще стават, само внимавайте да не прегорят.