Кое е по-полезно - боба или киноата? Киноата, нали така? А кое по-често хапвате вкъщи? Боб, разбира се. Защо ли? Защото киноата е много по-скъпа, а и не харесваме толкова вкуса й. И все пак сме наясно, че киноата е много по-полезна, нали?
Е, да, ама не! От хиляди места ни се набива в главите, че скъпите, био, супер, чуждестранни, непознати и какви-ли-още-не храни са най-полезното нещо на света.
Та, така - имаме от една страна супер био киноата и от друга - простия нашенски боб. И всеки би ни посъветвал да грабнем киноата, защото тя е супер храна и в никакъв случай не може да се сравнява с простия фасул.
Ще ви посъветваме - не се доверявайте на празни приказки, а проучвайте внимателно състава на храните, ако искате да водите здравословен живот.
И сега ще ви докажем защо само с една табличка:
Таблицата сякаш говори сама за себе си... Има ли нужда да коментираме?
Киноата е по-добра единствено в съдържанието на магнезий, което е с "цели" 7 мг повече при киноата за разлика от боба.
А, да, по-добра е и в цената си - струва 4 пъти повече от боба.
Простият боб съдържа по-малко калории, по-малко мазнини и по-малко въглехидрати.
2 пъти по-богат на желязо, 6 пъти по-богат на калций, 3 пъти по-богат на магнезий.
И съответно - 4 пъти по-евтин. Ето защо трябва да ядем повече бобови храни!
Това е и поредното доказателство, че българските супер храни са по-добри от световните!
Не ни разбирайте погрешно - не казваме, че киноата е отровна и не трябва да се консумира. Просто ви обръщаме внимание на това, че хранителната й характеристика е по-ниска от тази на боба. Човек трябва да разнообразява менюто си и да включва всичко в него. Така че хапвайте и киноа, и боб. Но не забравяйте, че храните, виреещи на нашите географски ширини, винаги са най-добрият избор за самите нас. Това е един от важните съвети на баба Ванга за здраве и по-добър живот.
Съветваме ви да не се подвеждате по-гръмки заглавия и разпространени слухове, а внимателно да проверявате информацията. Без значение дали става дума за храна, или нещо друго.