Ако сте член на поне една от кулинарните групи във facebook, то със сигурност сте попадали на тези сладки. Като се започне от началото на ноември, та чак до края на декември всяка домакиня прави поне един път тези какаови напукани сладки. Според нас те са подходящи за Коледа, но са подходящи и за всички други месеци в годината. Правят се изключително лесно, с продукти, които всеки винаги има вкъщи и от една доза излизат поне 60 сладки. А казахме ли ви най-важното – супер вкусни са!
Продукти:
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. какао
2 ч.л. бакпулвер
3 яйца
1 ч.ч. захар
½ ч.ч. олио
Щипка сол
1-2 ванилии
Пудра захар – за овалване
Начин на приготвяне:
В купа се пресяват и смесват сухите съставки – брашното, захарта и бакпулвера. В друга купа с миксер или телена бъркалка се разбиват яйцата със захарта. Към тях се добавят олиото, ванилиите и щипката сол и се разбиват добре. Сухите съставки се прибавят към течните поетапно и се бърка с вилица до получаване на хомогенно тесто. Може да се наложи малко месене с ръце. След това тестото се прибира за около 1 час в хладилник.
В голяма тава (най-добре е да ползвате тавата на фурната), застлана с хартия за печене, се нареждат малки топчета от сместа, оваляни в пудра захар. Оставяйте разстояние между тях, защото се надуват.
Пекат се не повече от 10-12 минути в загрята на 180 С фурна.