Започна сезонът на ябълките. Ако имате ябълки не ги оставяйте да изгният. Всички знаем колко полезен плод е ябълката.
Натуралният ябълков оцет се препоръчва за укрепване на кръвоносните съдове, някои го приемат като средство за отслабване, но е достатъчно да се използва само за подправяне на салатата.
Начин на приготвяне:
10-литров съд се пълни до половината с нарязани ябълки, 200 грама захар и се допълва с вода.
Покрива се с тензух, за да може да ферментира, и се оставя на слънчево място за 6 седмици.
След това се прецежда, а ябълките се изхвърлят.
Пак се покрива с тензух, а когато се образува т.нар. гъба, оцетът е готов за консумация.
Прецежда се и се оставя няколко дни да се утаи и да стане напълно бистър.
Затваря се в бутилки. Съхранява се на хладно до следващата реколта ябълки.