100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Направи си сам: Сушени домати

 В последните години в България сушените домати набраха голяма популярност. Макар у нас да са сравнително от скоро, в Италия те са традиция.

На пазара се предлагат домати, дехидратирани чрез химически вещества, които не бихте искали да сложите на масата си. Друг голям недостатък е огромната надценка и висока цена.

Купешките сушени домати често са прекалено жилави, горчиви и не притежават аромата и наситения вкус на истинските, домашно приготвени.

Последните имат характерен и превъзходен вкус, който ги прави подходящи за всякакъв тип ястия – паста, салати, супи, ризото, месо, тестени, сосове и др. При естественото изсушаване се запазват всички полезни вещества и витамини, които се съдържат и в пресния им вид.

За сполучливо изсушаване, особено, ако ги приготвяте за първи път, е важно да изберете подходящ сорт домати. Най-добре се подават на сушене месести, несочни сортове с дребни семки.

Такива са "Червена чушка", "Розова чушка", "Сан Марцано", "Рома" и др. Изберете здрави и ненаранени доматчета.

Първо преценете по какъв начин ще ги сушите – на слънце или във фурната. Най-добрият начин за сушене е навън – на терасата или на двора, но и много по-бавен. Сушенето на слънце отнема 4-5 дни, а сушенето във фурна – 7– 8 часа.

Нарежете доматите на дебели филийки и ги наредете върху хартия за печене или голяма решетка за скара, без да ги застъпвате. Не премахвайте кожата на доматите. Поръсете ги със сол на кристали, сушен босилек, риган , мащерка, розмарин, но не прекалявайте с подправките.

Ако имате възможност и сте решили да ги сушите на слънце, покрийте доматите с едра марля, за да ги предпазите от външни влияния, но и да ги оставите "да дишат". Вечер ги прибирайте и сутрин ги вадете пак на слънце.

Сушенето във фурна става значително по-бързо, но също изисква търпение. Освен подправките, залейте доматите и с малко зехтин. Сложете ги във фурна с вентилатор и сушете на 70 – 80 градуса.

Времето за сушене варира от вида на печката и от сорта на доматите, така че не ги оставяйте за цяла нощ да се сушат, а ги наблюдавайте. На 2 часа открехвайте вратичката на фурната, за да се отървете от влагата.

Ако усетите, че доматите започват да се изпичат, намалете още фурната. Сушенето може да стане за 4 часа, но може да отнеме и половин денонощие.

Доматите са готови, когато кожата им е набръчкана, продължават да са месести, но са еластични и в никакъв случай не са твърди. Не трябва да пускат сок при натиск.

Изсушените вече домати сложете в бурканчета, заедно с няколко скилидки чесън и свежи листенца босилек. Залейте ги със студено пресован зехтин, докато ги покрие напълно и затворете плътно със здрави капачки. Съхранявайте в хладилник.


 

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...