100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

На гости на Zelka и Еменския каньон

Ако ни дойдете на гости, съвсем, съвсем близо до градината ни се намира известния, величествен Еменски каньон и живописния водопад Момин скок. 

Не познаваме човек, който да се е разходил по Негованската екопътека (по името на р. Негованка, която образува каньона) и да не е останал впечатлено от формите, които водата е изсекла в мекия варовик. Знаете ли, че Негованската екопътека е първата екопътека, създадена в България?

Всичко започва от входа на Еменската пещера. Тя е сред най-дългите в страната и не може да я пропуснете. Входът ѝ е с бетонирана плоча, тъй като дълго време е използвана за отглеждане на гъби, а после и за узряване на сирене. В някакъв момент и военните си имаха работа с нея. В момента е дом на хиляди прилепи и причудливи форми.

От тук ще започне пътешествието ви, което ще върви по ръба на високите до 90 м. скали. Ще се насладите на невероятни панорами, а на момент сърцето ви ще спира къде от красота, къде от страх, защото наистина е много, много високо.

В края на изкачването по скалите ще стигнете до красива панорама, която ще ви открие гледка и към язовир Негованка. След това идва по-трудната част, стръмно спускане, което обаче води до известния водопад Момин скок. Повярвайте ни, струва си всички усилия да видите това място на живо. Ако имате нужда от гид, с удоволствие ще ви разходим.

Самият водопад не е чак толкова висок, но цялата композиция е красива - могъщите скали, водата, която се изсипва в средата. Прекрасно е.

А след дълга разходка, може да дойдете в градината, да си наберете пресни зеленчуци и да ги хапнете гриловани.

Полезни съвети

За вкусните смокини и безкрайните им ползи

Смокините са един от плодовете, който сме свикнали да приемаме по-скоро в сушено състояние. Причина за това е краткият сезон на пресните смокини, както и фактът, че не са особено трайни. Сушените смокини са също толкова полезни както и пресните, като разликата между тях е, че сушените съдържат повече захари. 100 г пресни смокини имат 74 ккал, докато същото количество сушени – цели 250 ккал. Осв...

Ето с кои храни да се предпазим от настинка

С това непрекъснато променящо се време навън никой не е застрахован от настинка. Не преценяваме как точно да се облечем. Освен това грипът продължава да върлува и дори по-студените температури за кратко да са го стопирали, то при най-малкото затопляне, отново ще започнат болестите. Затова е изключително важно да се грижим добре за себе си и за близките си. Разбира се, храната оказва з...