100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Миете ли ориза, преди готвене?

Приготвянето на перфектен ориз не е никак проста задача. Оризът може да остане несготвен, може да е преварен и да се превърне в каша, може да не е доовкусен добре.

Оризът, както всяка друга зърнена култура, трябва да се „изтреби“, преди да започне да се готви. Може би си спомняте как преди няколко години и в боба, и в лещата, и в ориза имаше много повече „боклуци“, отколкото има сега. И все пак е важно да огледаме добре ориза, за да не си счупим после зъба с някое случайно попаднало камъче.

След като сме готови с това, следва готвенето. Но първо – важният въпрос – да мием или не ориза, преди да започнем да го готвим.

До преди няколко години всички миеха ориза и никой не си е задавал въпроса дали това трябва да се прави, или не. После започна да се шири твърдението, че с миенето на ориза унищожаваме хранителните вещества или отмиваме нишестето от него, така че в никакъв случай не трябва да мием ориза, ако искаме да стане вкусен. И много хора приеха безропотно това твърдение и спряха да мият ориза.

Нека обаче да видим фактите. Абсолютно никой никъде не е доказал, че с измиването премахваме част от веществата в ориза. Това няма как да се случи, тъй като те се намират вътре в самите зрънца ориз и на практика водата няма как да достигне до тях и да ги отмие.

Няма как и да се премахне с измиване естественото нишесте, което се съдържа в ориза. Причината е същата.

Единственото, което може да се отмие при измиване на ориза, са мръсотията и добавените примеси. Представете си само пътя на зрънцето ориз от земята до пакета, в който стига до нас. Хигиената в пакетиращите заводи, колкото и да е на ниво, със сигурност не е перфектна, така че дори само това е първото доказателство, че оризът трябва да се измие, за да падне от него мръсотията.

Има сведения, че за да бъде толкова бял и перлен оризът, към него се добавят глюкоза или ориз на прах – неща, които със сигурност предпочитате да отмиете от ориза, отколкото да изядете.

Много често в ориза се добавят и различни примеси, които невъоръженото око трудно би могло да забележи, така че и заради тази причина миенето е задължително.

Към ориза е възможно да има добавено нишесте – то също ще бъде отмито с водата, защото нишестето, което е нужно, се намира в зрънцето ориз, а не се добавя допълнително.

Освен това, когато измиете ориза, премахвайки излишното нишесте, ще получите по-пухкав и порест ориз и шансът да стане на лепкава каша е много по-малък.

В заключение – нашият съвет е задължително мийте ориза, преди да го сготвите.

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...