100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Месото, печено на скара, увеличава риска от хипертония

Абсолютно всички знаем, че червените меса не се препоръчват за хора с висок холестерол или високо кръвно налягане. Хората, които са на диета, също избягват червените меса. Често избираме рибата или пилето като по-добрите алтернативи, особено ако искаме да предпазим сърцето си.

Следва да вземем решение и как да приготвим месото. Ясно е, че пърженото е напълно изключено. Остават няколко опции, като една от тях е изпичането на скара или грил тиган. При този метод на готвене не се използва мазнина и възприемаме това като здравословна алтернатива.

Само че последните проучвания сочат друго. Американски учени от Харвард са установили, че редовната консумация на печено на скара месо увеличава риска от хипертония със 17%. Като, забележете, няма значение дали става дума за пиле, риба или свинско.

Те са доказали, че при високата температура месото освобождава опасни химикали, които възпаляват кръвоносните съдове и увеличават риска от високо кръвно налягане.

Изследвани са 100 000 души и техния начин на хранене за 12 години. 37 000 от тях са развили хипертония, дължаща се на начина им на хранене. За хората, които ядат печено на скара месо повече от 15 пъти в месеца, рискът от развиване на хипертония е 17% по-висок в сравнение с тези, които ядат по-рядко от 4 пъти месечно.

Специалистите съветват да се яде варено месо или алангле. Ние ви предлагаме и други опции – можете да приготвяте месото на фурна на ниска температура за по-продължително време. Увивате с фолио или пък поставяте в глинен гювеч заедно със зеленчуци и готвите на 100-120 градуса за колкото време е нужно.

За да се предпазите от високо кръвно налягане, трябва задължително да включите в менюто си много плодове и зеленчуци, да спортувате редовно, да откажете цигарите. Доказано е, че прекомерният стрес също може да предизвика високо кръвно налягане. Освен това проблемите със сърцето често са предавани генетично. Ето един кратък списък с храни, които при редовна консумация могат да снижат риска от хипертония.

  • Моркови

  • Авокадо

  • Банани

  • Броколи

  • Овесени трици

  • Сьомга

  • Домати

  • Слънчогледови семки

  • Спанак

  • Картофи

  • Лук

  • Черен шоколад с високо съдържание на какао – поне 60%

  • Зеле

  • Подправки като босилек, копър, черен пипер, шафран.


 

Дори да сте генетично предразположени към сърдечни проблеми, ако се грижите добре за тялото си и му давате правилна храна, можете да поддържате кръвното си в норма и кръвоносните съдове чисти.   

 

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...