Хрупкавите зелени марули (lactuca sativa) са едни от най-предпочитаните зеленчуци за салата, предястие или сандвич. Освен свежестта, която придава на ястията, марулята ни снабдява и с важни нутриенти, които са полезни за общото ни здраве.
Повечето режими на хранене я поставят в началото на хранителната пирамида като най-важен и необходим зеленчук.
Едно от основните преимущества на марулите е техния нисък калоричен индекс. Сто грама от тях съдържа само 15 калории. В същото време са богати на много фито-нутриенти, които подпомагат здравето и превенцията на различни болести.
Зеленолистните са изключително богати на витамини. Изобилстват с витамин А, който има антиоксидантни свойства, подобрява състоянието на кожата и помага за добро зрение. Добър източник е на витамин К и С. Витамин К има важна роля роля за поддържането на костната система и борбата с болестта на Алцхаймер.
Витамин С, както знаем, е много силен естествен антиоксидант, помага на тялото да изгради имунитет срещу инфекции и причиняващи възпаления свободни радикали.
Зелените листа на марулята съдържат значително количество фолиева киселина, нужна за синтеза на ДНК, поради което е жизненоважен елемент при бременност. Освен всичко това, марулите ни снабдяват с минерали като желязо, калций, магнезий, калий, витамин Б6, тиамин и др.
Редовната консумация на марули предпазва от остеопороза, анемия и се счита, че предотвратява проблеми със сърдечно-съдовата система, зрението и различни ракови заболявания.