100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Марули - нискокалорични, витаминозни и вкусни

Хрупкавите зелени марули (lactuca sativa) са едни от най-предпочитаните зеленчуци за салата, предястие или сандвич. Освен свежестта, която придава на ястията, марулята ни снабдява и с важни нутриенти, които са полезни за общото ни здраве.

Повечето режими на хранене я поставят в началото на хранителната пирамида като най-важен и необходим зеленчук.

Едно от основните преимущества на марулите е техния нисък калоричен индекс. Сто грама от тях съдържа само 15 калории. В същото време са богати на много фито-нутриенти, които подпомагат здравето и превенцията на различни болести.

Зеленолистните са изключително богати на витамини. Изобилстват с витамин А, който има антиоксидантни свойства, подобрява състоянието на кожата и помага за добро зрение. Добър източник е на витамин К и С. Витамин К има важна роля роля за поддържането на костната система и борбата с болестта на Алцхаймер.

Витамин С, както знаем, е много силен естествен антиоксидант, помага на тялото да изгради имунитет срещу инфекции и причиняващи възпаления свободни радикали.

Зелените листа на марулята съдържат значително количество фолиева киселина, нужна за синтеза на ДНК, поради което е жизненоважен елемент при бременност. Освен всичко това, марулите ни снабдяват с минерали като желязо, калций, магнезий, калий, витамин Б6, тиамин и др.

Редовната консумация на марули предпазва от остеопороза, анемия и се счита, че предотвратява проблеми със сърдечно-съдовата система, зрението и различни ракови заболявания.

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...