След като прочетете необходимите продукти за тази салата, най-вероятно ще си помислите, че рецептата е за десерт. Но не! Това е рецепта за една по-нетрадиционна мароканска салата, която определено е с различен вкус от това, което сме свикнали, но пък това в никакъв случай не означава, че е лоша. Важно за тази салата е наистина да използвате марокански кускус, защото той няма нищо общо с това, което ние наричаме кускус.
Продукти:
-
270 г марокански кускус
-
350 мл вода
-
2 с.л. масло
-
½ ч.л. сол
-
75 г сурови бадеми
-
75 г суров белен шам-фъстък
-
50 г сушени боровинки
-
50 г стафиди
-
450 г нахут от консерва или предварително сварен и отцеден
-
1 шепа наситнена прясна мента
Начин на приготвяне:
Сложете в тенджера водата да заври заедно с маслото и солта. Когато заври, прибавете кускуса. Свалете от котлона и оставете с капак за 5 минути. Разбъркайте кускуса и прехвърлете в друга купа.
Междувременно запечете бадемите и шам-фъстъка на сух тиган или на фурна за няколко минути. Можете вместо това да ползвате и печени ядки. Когато са готови, прибавете ги към охладения кускус. Прибавете също сушените плодове и нахута. Разбъркайте добре. Преди сервиране прибавете и ментата.
Оригиналната рецепта свършва дотук, но ние смятаме, че без никакъв дресинг салата може да е малко суха. Може да я овкусите леко със сок от лайм, малко зехтин, сол – по ваш избор.