100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Мандарина = здраве и цитрусова свежест

Мандарината е цитрусов плод с портокалов цвят, което се обяснява с факта, че плодът е част от семейството на портокала (Седефчеви).

Вкусът и външният вид (макар и смален) на мандарината също са подобни с тези на портокалите. Мандарината е най-полезна, а и най-често консумирана, в суров вид. Но успешно се вписва и добавена в плодови салати.

Самото дърво е много по-издръжливо на суша от плода. Мандарината е крехък плод, който обича топлия климат, студът бързо го убива. Именно поради тази си характеристика, мандарина се отглежда най-успешно в тропични и субтропични райони.

Мандарини виреят най-добре в Япония, Китай и Южна Азия. Днес се култивират в страните от бившия Съветски Съюз, САЩ и Средиземноморието.

Един от най-разпространените видове мандарини е италианската мандарина, а до нея се "нарежда" мандарината уншиу. Най-големите производители на вкусния цитрус за 2011 година са Китай, Испания, Бразилия, Япония, Турция, Италия (в този ред).

Разказвали сме ви и за други плодови хибриди. Затова няма да е изненадващо ако кажем, че и мандарината си има своите. Например "тангарин" е смесица от мандарина и портокал. Тя се характезира обикновено с по-лесното си обелване и отделяне на малките "филенца" едно от друго. Вкусът на тангарин не е толкова кисел, напротив, дори е по-сладък и наситен. Има още една разновидност на мандарината, която напоследък става все по-популярна – клементината. На някои места я наричат "коледен портокал", защото пикът на растежа й е точно по Коледа.

В много кухни използват мандарините, освен в плодовите салати, и в основни ястия, към зеленчуци, конвенционални салати и, естествено, десерти. Тъй като сокът на мандарините е много лесен за изстискване, фрешове от мандарина, особено в комбинация с портокал, са много препоръчвани за зимния период. Освен това, от корите на мандарините се прави много вкусно сладко.

Като цяло цитрусите, както знаете, са много богати на витамин С, а той е супер важен в студените месеци. Като стана дума за състав на тези сладки цитруси, ще допълним списъка с още малко информация за полезните свойства на мандарината. В 100 г плод мандарина се съдържат: 35 килокалории; 81,4 г вода; до 17 г захари (според сорта, но предимно фруктоза); 42 мг витамин С; 18 мг витамин А; 32 мг калций; 210 мг калий; малки количества В1, В2, РР и каротин, както и калций, калций, желязо, фосфор, магнезий, селений и други. Всичко, казано дотук, идва в подкрепа на съветите, които лекарите дават в студените месеци, за повече консумация на цитруси. Освен че са вкусни и освежаващи, очевидно са и много полезни.
Мандарините, както и цитрусите като цяло, съдържат флавоноиди и лимоноиди, укрепващи кръвоносните съдове и намаляващи риска от инсулт. А освен здравето, цитрусите, в което число и мандарината, се грижат и за красотата. Много ефективни маски за лице могат да се приготвят от цитрусовите плодове.

Ако имате проблем с холестерола, също можете да се "обърнете" към мандарините. Те са в състояние да се преборят с високите нива на холестерол в кръвта. Калцият и калият играят важна роля за добрата работа на сърдечно-съдовата система.

И последна, но не по важност, е способността на мандарините да помагат при отслабване. Как става това? В мандарините се съдържат така важните, за добрата работа на стомашно чревния тракт, фибри.

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...