Магданозът е не само красив завършек на една салата. Чудното стръкче съдържа куп полезни свойства.
Магданозът е богат на антиоксиданти, витамини, минерали и фибри, които помагат за поддържане на ниски нива на холестерола, предотваратява запека, защитава тялото от свободни радикали и рак. Богат е на евгенол - есенциална мазнина, която има терапевтично действие върху зъбите и понижава нивото на кръвната захар при диабетици.
Зелената билка е страхотен източник на калий, манган, желязо и магнезий. Само 100 гр. на ден ни снабдява с 554 мг калий или 12% от препоръчителния дневен прием.
Освен всичко това магданозът съдържа важни антиоксидантни витамини като витамин А, бета-каротен, витамин С, Е, К и фолиева киселина. Свежата билка е богата и на витамин В5, В2, В3 и В6. Те имат важна роля при обмяната на веществата, действайки като ензими.
Най-голямата здравословна полза от магданоза е със сигурност количеството на витамин К. Този важен витамин подпомага костната система и борбата с болестта на Алцхаймер.