Когато стане дума за гарнитура към основно ястие, първото, което ни идва наум, са картофи. На по-късен етап се сещаме за ориз или салата, но колкото и да са вкусни тези гарнитури, в един момент омръзват. На вашето внимание представяме една изключително бърза и лесна рецепта за гарнитура от печени зеленчуци, която идеално подхожда както на месо, така и на риба.
Продукти:
2 глави броколи
400 г гъби
Шепа чери домати
Няколко скилидки чесън
1-2 с.л. зехтин
1-2 с.л. вино
Подправки: сол, черен пипер, червен пипер, риган
Начин на приготвяне:
Измийте зеленчуците. Нарежете броколите на розички, чери доматите и гъбите – на половинки. Сложете зеленчуците заедно с обелените скилидки чесън в тава, застлана с хартия за печене. Овкусете със зехтина и подправките. По желание – добавете и вино. Печете до готовност на силна фурна – времето за печене зависи от това, дали предпочитате зеленчуците да омекнат напълно, или да останат леко хрупкави. Можете да добавите и моркови, лук, тиквичка.
Без проблем можете да печете зеленчуците заедно с месо или риба, увити във фолио – ако не искате вкусовете им да се смесват.