В периода на постите трябва да имаме поне няколко рецепти в ръкава, които да са подходящи и за гости – бързи, лесни, вкусни и супер ефектни. Лазанята е едно любимо на всички ястия, но днес ще ви го представим в нова светлина – без тежките сирена, сосове и месо, така че да се получи нещо хем вкусно, но хем леко и постно. Гарантираме ви, че дори хора, които не постят и обичат месце, ще се влюбят в тази рецепта.
Продукти:
400 г кори за баница
4-5 големи глави лук
500-600 г гъби
Няколко печени чушки
Няколко кисели краставички
4-5 супени лъжици доматено пюре
1 стрък праз
1-2 моркова
Подправки по избор – сол, червен пипер, черен пипер, риган чубрица
За соса бешамел:
2-3 с.л. зехтин или рапично олио
2-3 с.л. брашно
Вода
Начин на приготвяне:
В голяма тенджера с малко мазнина се задушават лука и моркова, предварително обелени и нарязани. След като омекнат, се добавят нарязаните гъби. Към тях се добавя доматеното пюре и се овкусява с подправки по желание. Когато всички зеленчуци са почти готови, се добавя праза, нарязаните чушки и краставички. Всичко това се разбърква и плънката е готова.
За соса бешамел – загрява се желаната мазнина и към нея се добавя брашното. Бърка се непрекъснато до получаване на хомогенна смес. След това се прибавя вода до получаване на сос. Овкусява се със сол и черен пипер.
Баницата може да се нареди по два начина – навита или редена. Навитата лазаня изглежда по-интересна и по-подходяща за гости. За да я приготвите, вземете една кора и я сгънете на две. Леко намажете със соса и добавете от плънката. Навийте на руло и наредете рулата в леко намазнена тава. След като баницата е наредена отгоре залейте с останалия сос. Печете в загрята на 200 С фурна до готовност.