100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Лазаня с кори за баница

В периода на постите трябва да имаме поне няколко рецепти в ръкава, които да са подходящи и за гости – бързи, лесни, вкусни и супер ефектни. Лазанята е едно любимо на всички ястия, но днес ще ви го представим в нова светлина – без тежките сирена, сосове и месо, така че да се получи нещо хем вкусно, но хем леко и постно. Гарантираме ви, че дори хора, които не постят и обичат месце, ще се влюбят в тази рецепта.

 

Продукти:

400 г кори за баница

4-5 големи глави лук

500-600 г гъби

Няколко печени чушки

Няколко кисели краставички

4-5 супени лъжици доматено пюре

1 стрък праз

1-2 моркова

Подправки по избор – сол, червен пипер, черен пипер, риган чубрица

За соса бешамел:

2-3 с.л. зехтин или рапично олио

2-3 с.л. брашно

Вода


 

Начин на приготвяне:

В голяма тенджера с малко мазнина се задушават лука и моркова, предварително обелени и нарязани. След като омекнат, се добавят нарязаните гъби. Към тях се добавя доматеното пюре и се овкусява с подправки по желание. Когато всички зеленчуци са почти готови, се добавя праза, нарязаните чушки и краставички. Всичко това се разбърква и плънката е готова.

За соса бешамел – загрява се желаната мазнина и към нея се добавя брашното. Бърка се непрекъснато до получаване на хомогенна смес. След това се прибавя вода до получаване на сос. Овкусява се със сол и черен пипер.

Баницата може да се нареди по два начина – навита или редена. Навитата лазаня изглежда по-интересна и по-подходяща за гости. За да я приготвите, вземете една кора и я сгънете на две. Леко намажете със соса и добавете от плънката. Навийте на руло и наредете рулата в леко намазнена тава. След като баницата е наредена отгоре залейте с останалия сос. Печете в загрята на 200 С фурна до готовност.   

 

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...