100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Куркумата – индийското злато

Куркумата е една от най-полезните (да не кажем, най-полезната подправка) на света. Проведени са над 10 000 проучвания и всички те са доказали невероятните ползи на куркумата. Когато е сравнявана с конвенционалната медицина, често ползите на подправката са по-равни или по-големи от тези на лекарствата. Куркумата може би се нарежда дори на по-предна позиция по „полезност“ дори и от чесъна.

Полезните ѝ свойства се дължат на веществото куркумин – то е и причината за цвета на подправката. Куркуминът съдържа мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Тя е отличен източник на манган и желязо. Освен това е богата на фибри, калий, магнезий, витамини В6 и С.

Консумацията на куркума спомага за по-лесно усвояване на мазнините, намаляване на газовете и подуването на корема, подобряване на перисталтиката, подобрява функцията на черния дроб – изобщо цялата храносмилателна система се повлиява положително от куркумата.

Освен това тя може да подобри и някои кожни заболявания като екземи, псориазис и акне. Изследвания са доказали, че куркумата може да помогне за облекчаване на болките в ставите и подуването на ставите, намалява риска от остеопороза и ревматоиден артрит.

Куркумата също действа положително и на холестерола – намалява нивата на лошия холестерол и увеличава нивата на добрите. Редовната консумация, дори само като подправка към ястията, предпазва сърцето и кръвоносните съдове.

Проучванията сочат, че може да предотврати дори болестта Алцхаймер. При редовен прием куркумата създава естествена защита срещу отслабване на паметта и подобрява функциите на мозъка.

Още няколко ползи за куркумата – намалява риска от рак и предотвратява растежа на ракови клетки, особено за рак на гърдата, дебелото черво, простата, белия дроб. Повлиява добре и на левкемията.

Куркумата може да помогне и за отслабване. Освен това успешно повлиява на депресивни състояния и маниакална депресия. Куркуминът също понижава кръвната захар и обръща инсулиновата резистентност – по този начин чрез подправката може по естествен начин да се предпазим от диабет тип 2.

Препоръчителната дневна доза е 1 ч.л. куркума на ден – можете да я разтваряте във вода или да я разбърквате в кисело мляко. С куркума можете да овкусявате почти всички ястия и по този начин да си набавяте препоръчителния дневен прием. Куркумата няма неприятен никакъв вкус, а и придава интересен цвят на ястията, така че без проблем можете да я добавяте и към ориз, картофи, зеленчуци, меса и супи.

Редовната консумация на куркума повишава и имунната система, спира възпалителните процеси в организма и повлиява добре на всички органи и системи.  

Полезни съвети

За вкусните смокини и безкрайните им ползи

Смокините са един от плодовете, който сме свикнали да приемаме по-скоро в сушено състояние. Причина за това е краткият сезон на пресните смокини, както и фактът, че не са особено трайни. Сушените смокини са също толкова полезни както и пресните, като разликата между тях е, че сушените съдържат повече захари. 100 г пресни смокини имат 74 ккал, докато същото количество сушени – цели 250 ккал. Осв...

Ето с кои храни да се предпазим от настинка

С това непрекъснато променящо се време навън никой не е застрахован от настинка. Не преценяваме как точно да се облечем. Освен това грипът продължава да върлува и дори по-студените температури за кратко да са го стопирали, то при най-малкото затопляне, отново ще започнат болестите. Затова е изключително важно да се грижим добре за себе си и за близките си. Разбира се, храната оказва з...