100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Кой ще бъде топ здравословен продукт през 2018-та година?

wikipedia

Минахме през годината на нахута, на чията и киноата, на спирулината. Някои от тези продукти заобичахме и използваме ежедневно, други – само пробвахме и повече не повторихме. Предпочитанията към един или друг продукт са строго индивидуални и ние не се наемаме да казваме кой какво трябва да яде или кой продукт е по добър от друг.

Но всички сме забелязали, че в храната, както във всяко друго изкуство, има определена мода, която се следва. Всички гореизброени продукти си имаха своите периоди, в които бяха модерни и сякаш всички говореха за тях. Днес никой от тях не ни звучи чак толкова екзотичен.

Кой продукт обаче ще бъде хитът през тази година? Ние имаме две предположения, които ще споделим с вас сега, а догодина, когато правим равносметката, ще видим дали сме били прави.

В социалните мрежи, в кулинарните блогове все повече се споменава хинапът, който доскоро никой не беше чувал, затова и първото ни предположение за топ продукт за 2018-та е именно хинапът. Какво представлява той? Всъщност това е плод, който расте на ниски дървета или храсти. Нарича се още китайска фурма, защото и по форма, и на вкус доста наподобява известните ни и много обичани фурми. Плодчетата на хинапа са сферични или удължени, с червено-кафяв цвят и приятен вкус.

Хинапът отдавна се среща по българските ширини, но е от онези продукти, на които досега не се обръщаше чак толкова внимание. Напоследък става все по-популярен и това се дължи на неговите полезни свойства. Той е много полезен при стрес и безпокойство и бързо се справя с тях, затова стана харесван в модерния ни забързан свят. Съдържа големи количества витамини, минерали и футонутриенти. Освен това в хинапа могат да се намерят 18 от 24-те аминокиселини, необходими на организма. Успешно се справя с безсъние, подобрява имунната система и увеличава нивата на добрия холестерол в огранизма. Според някои изследователи може да се използва и за лечение на ракови заболявания, най-вече рак на гърдата. Хинапът може да се консумира както пресен, така и сушен.

Листата му също са доста полезни – те притежават антибактериално и бактериостатично действие. Могат да се ползват за лечение на гнойни рани гастрит, туберкулоза. Отварата от листата на растението има диуретично свойство.

Костилките на хинапа също не са за пренебрегване – могат да се добавят към чая от листа, като това ще се отрази особено добре върху функцията на храносмилателната система. Отварата от листа, в която има и няколко костилки, също спомага за лечение на гастрит, както и подобрява дейността на сърдечно-съдовата система.

Хинапът може да се консумира и добавя във всякакви сладкиши, както в пресен, така и в сушен вариант. От него може да се прави сладко, а дори и ракия (за нея обаче не твърдим, че е много здравословна). Плодчета хинап (отново сушени или пресни) може да се добавят към овесената каша, към смутито или просто да се хапват за междинно хранене.

И все пак – както всяко правило и това тук има изключения. Ако имате проблеми с кръвната захар или страдате от диабет, то препоръчително е да избягвате много честата консумация на хинап, защото може да ви се отрази неблагоприятно. 

Полезни съвети

За вкусните смокини и безкрайните им ползи

Смокините са един от плодовете, който сме свикнали да приемаме по-скоро в сушено състояние. Причина за това е краткият сезон на пресните смокини, както и фактът, че не са особено трайни. Сушените смокини са също толкова полезни както и пресните, като разликата между тях е, че сушените съдържат повече захари. 100 г пресни смокини имат 74 ккал, докато същото количество сушени – цели 250 ккал. Осв...

Ето с кои храни да се предпазим от настинка

С това непрекъснато променящо се време навън никой не е застрахован от настинка. Не преценяваме как точно да се облечем. Освен това грипът продължава да върлува и дори по-студените температури за кратко да са го стопирали, то при най-малкото затопляне, отново ще започнат болестите. Затова е изключително важно да се грижим добре за себе си и за близките си. Разбира се, храната оказва з...