Всички посочени кореноплодни, освен характерни с вкусовите си качества, са изключително полезни.
Тези два фактора ги правят основно допълнение за постни и месни ястия и супи. Те допринасят за богатия аромат и съдържание на храната.
Пащърнак
Един позабравен зеленчук. За радост все по-често се намира на пазара. Пащърнакът съдържа витамин С, витамин А, витамини от групата В (1, 2, 3 , 5 , 6 и 9)
Богат на фибри, които спомагат за намаляване на кръвната захар, кръвно налягане и холестерола.
Пащърнакът е препоръчителен за хора с бъбречни и сърдечно-съдови заболявания, остеопороза, хора с наднормено тегло и целулит.
Източник: Люба Грънчарова
Стимулира храносмилателната и имунната система.
Целина
Друг изключително полезен кореноплоден зеленчук. Целината е с богато съдържание на калий, натрий и манган, витамин С, както и витамини от групата В - 1,2 и 6.
Целина. Източник: Люба Грънчарова
Понижава кръвното налягане и холестерола. Допринася за спокоен сън. Препоръчва се по време на диета да се консумира като добавка към сокове, сурово настъргана и
сварена.
Морков
Още от древността са известни лечебните свойства на морковите. Високо съдържание на бета каротина витамин А, витамини В1 и В2. Съдържа още магнезий, желязо, фосфор, калций, калий, пектин и др.
Моркови. Източник: Люба Грънчарова
Укрепва кръвоносните съдове, подобрява паметта. Полезен за диабетици. Засилва имунната система. Желаещите да намалят теглото си, е добре да изяждат по 1 морков преди ядене.
Сокът от моркови е изключително питателен и полезен. Само не трябва да се прекалява с него, възможно е да се получи оцветяване на кожата, което все пак след време изчезва.
Надявам се тази информация да ви е от полза. Храната, която приготвяте за семейството си, да бъде винаги полезна и вкусна!