100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Копър - световният любимец

Още един близък родственик на магданоза и моркова се включва в пролетната софра. Копърът е растение от семейство Сенникоцветни.

 

Билката е дългогодишно растение, известно още като Лао кориандър. Още древните народи вярвали в лековитата сила на ароматната билка.

 

Смята се, че гладиаторите са получавали храна, обилно поръсена с копър, което ги карало да бъдат силни и издръжливи.

 

С лечебна цел е отглеждан в древен Вавилон. Най-голяма популярност добива в Италия, по времето на Катерина Медичи, когато италианците са го ползвали като съставка за любовен еликсир.

 

Силният аромат на копъра има специфичен вкус, без който любимият таратор или салатата снежанка просто биха били немислими. Подходящ е за подправянето на зеленчукови ястия и супи.

 

В Румъния например копърът е основна съставка в много традиционни ястия. Сос от копър комбинират с яйца и пържени наденички. Канадците не пропускат да поръсят задушената сьомга със ситно накълцан магданоз.

 

Семената на билката могат да се използват също като подправка. Ароматът им наподобява ким. От чудната подправка може да се извлече масло.

 

Копърът е най-често употребяваната подправка за рибни деликатеси.

 

Това са едни от малкото му приложения в световната кулинария. Копърът е една от най-полулярните подправки, която намира широко приложение в цял свят.

Полезни съвети

Бланширане на зелени зеленчуци

Бланширането е най-добрият метод за обработка на зеленчуци. Пролетното време е любимо на шеф-готвачите, просто защото необходимостта от термична обработка намалява, за сметка на нарастващото разнообразие на сезонните продукти.   Всеки професионалист ще потвърди, че, колкото по-дълго се готви един свеж продукт, било то плод, зеленчук или подправка, толкова пове...

Честит Гергьовден, честит Ден на храбростта!

Първо, честит имен ден на всички, които носят това силно име! С лекота да сте такива, каквито името ви го изисква и нека делата ви вървят пред имената. И разбира се, честите Ден на храбростта и Българската армия. Ние не сме крайни традиционалисти и обичаме да пречупваме традиционните празници през нашата си призма.  Затова в Деня на храбростта искаме да поздра...