100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Копър - световният любимец

Още един близък родственик на магданоза и моркова се включва в пролетната софра. Копърът е растение от семейство Сенникоцветни.

 

Билката е дългогодишно растение, известно още като Лао кориандър. Още древните народи вярвали в лековитата сила на ароматната билка.

 

Смята се, че гладиаторите са получавали храна, обилно поръсена с копър, което ги карало да бъдат силни и издръжливи.

 

С лечебна цел е отглеждан в древен Вавилон. Най-голяма популярност добива в Италия, по времето на Катерина Медичи, когато италианците са го ползвали като съставка за любовен еликсир.

 

Силният аромат на копъра има специфичен вкус, без който любимият таратор или салатата снежанка просто биха били немислими. Подходящ е за подправянето на зеленчукови ястия и супи.

 

В Румъния например копърът е основна съставка в много традиционни ястия. Сос от копър комбинират с яйца и пържени наденички. Канадците не пропускат да поръсят задушената сьомга със ситно накълцан магданоз.

 

Семената на билката могат да се използват също като подправка. Ароматът им наподобява ким. От чудната подправка може да се извлече масло.

 

Копърът е най-често употребяваната подправка за рибни деликатеси.

 

Това са едни от малкото му приложения в световната кулинария. Копърът е една от най-полулярните подправки, която намира широко приложение в цял свят.

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...