Днес ще ви разкажем как да приготвите една много ефектна, много вкусна и всъщност доста класическа българска рецепта - пълнена тиква с кебап. Ако обичате противоречивите вкусове - сладко и кисело или сладко и солено, определено това е ястие за вас.
Как се приготвя? Лесно!
1. Ако сте си взели тиква сорт "Цигулка" ви трябва само кухата част на тиквата. Ако използвате обикновена тиква - отрязвате горната част и я запазвате за капаче. Почиствате кухината от семките.
2. Нарязвате лука на полумесеци, а месото на хапки (може да ползвате каквото месо искате - пилешко, телешко, свинско). А гъбите нарязвате на едри парчета.
3. В тенджера сгорещявате половин чаша за кафе с олио, в която изсипвате лука и бъркате до омекване. После слагате гъбите и месото и отново бъркате 5 минути.
4. Идва ред на виното и половин чаена лъжица сол, които изсипвате вътре. Оставете да ври, докато виното се изпари. То ще овкуси месото прекрасно.
5. Когато плънката е готова, пълните тиквата и добавяте дафиновите листа.
6. Ако сте избрали "цигулка" покриите отвора с алуминиево фолио. Ако тиквата ви е кръгла, поставете обратно капачето на тиквата.
7. Тази прелест слагате в тава, излизвате вътре 2 чаши вода и после печете в предварително загрята на 200 градуса фурна поне час и половина.
Това е - лесно и много, много вкусно!
А ето и списъка с продуктите:
-тиква - 1 брой
-месо - 500 гр. (телешко/свинско/пилешко)
-лук - 4 броя
-гъби - 500 гр
-червено вино - 1/2 чаена чаша
-дафинов лист - 4 броя