Лятото беше времето за салати и различни вкусотии с пресни зеленчуци, а сега вече е време да извадим чушките от фризера и да започнем да ги пълним. За целта ще ви предложим една много класическа рецепта за пълнене с кайма и други зеленчуци.
Как се прави?
1. Първо трябва да се приготви плънката за чушките като междувременно, ако се използват замразени чушки, се изкарват от фризера.
2. Нарязаните на ситно лук и моркови се запържват за кратко в олио. Добавя се измитият ориз и така, докато стане съвсем леееко златист.
3. След това слагаме и каймата, която е добре омесена и във вид на трохи, да се позапържи.
4. Добавят се червеният пипер, солта, черният пипер, джодженът и настърганият домат, а към тях - и около 150 мл. вода.
5. В този вид се оставя на по-слаб огън, докато поизври водата. Накрая се слага настърганият чесън, чубрицата и босилекът и се оттегля от огъня.
6. С приготвената плънка се пълнят предварително измитите и осолени чушки. Подреждат се в намазнена тава, може да се полеят леко с олио.
7. Дъното на тавата се покрива леко с вода. Чушките се пекат в предварително загрята фурна на 180 С за около 50 минути.
8. Готовите чушки могат да се сервират с таратор, салата или сос по желание.
Какво е нужно?
6 с.л. олио
2 щипка босилек
1 ч.л. чубрица
2 щипка черен пипер млян
2 ч.л. червен пипер
5 с.л. сол
2 бр. моркови
100 гр. ориз
500 гр. кайма
2 щипка джоджен сушен
1 ск. чесън стар
1 бр. домати
1 гл. лук кромид стар
10 бр. зелени чушки