100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Кисело мляко – 1 бурканче на ден, безброй ползи за организма

Киселото мляко е един от най-универсалните продукти на родната трапеза. Във всеки дом задължително в хладилника има по 1-2 бурканчета кисело мляко. Има безброй приложения в кулинарията – често присъства в рецептите като спомагателен продукт например за застройки, заливки, за дресинги. Но има и много рецепти, в които е основен главен герой – любимият на всички таратор или един от най-леките, но вкусни десерти – цедено кисело мляко със сладко и орехи.
Освен че е изключително вкусно, киселото мляко е и много полезно. Най-важното нещо, което съдържа киселото мляко, са полезните бактерии в него - Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Именно тези две бактерии предизвикват ферментацията и превръщат прясното мляко в кисело. Двете бактерии действат само когато са в симбиоза и точно те носят най-големи ползи за организма. Затова киселото мляко е много по-полезно от прясното.
Двете бактерии всъщност са живи микроорганизми, по-известни като пробиотици или полезни бактерии. Ползата от приема на пробиотици е всеизвестна. Те спомагат за коригиране на микрофлората в червата и поддържат здрава и добре функционираща цялата храносмилателна система.
Това спомага за производството на витамин К и витамин В12. Около 400 г кисело мляко осигуряват 40% от дневната доза на витамин В12 и 50% от В2.
Наличието на полезни бактерии в червата се явява естествена бариера срещу развитието на вредни такива. Ако не приемаме достатъчно полезни бактерии чрез храната, то вредните бактерии ще могат спокойно да се развиват в стомашно-чревния ни тракт, без да има кой да се брои с тях. Консумацията на храни, богати на полезни бактерии, може да излекува диария, подуване, газове, раздразнени черва, възпаления по червата, запек.
Освен това киселото мляко помага за предотвратяване на гъбични инфекции и е особено полезно за жените. Редовната му консумация подсилва цялостно имунната система, като повишава устойчивостта на клетките, борещи се с настинки и други заболявания.
Киселото мляко е добър източник на полезни мазнини – 200 г кисело мляко съдържат 4 г мазнини, от които половината са наситени. В тези мазнини се съдържа линолова киселина, която не може да бъде произведена от организма и трябва да се набавя чрез храната – тя спомага за намаляване на телесните мазнини, ускорява метаболизма, подсилва имунитета, има противовъзпалителни свойства, действа добре на холестерола, намалява риска от
сърдечно-съдови заболявания и дори има антитуморни свойства.
Киселото мляко е чудесен източник на калций – около 400 г кисело мляко осигуряват 30% от препоръчителния дневен прием. Съдържа още рибофлавин, фосфор и протеини. В 200 мл. има поне 4 грама чист протеин. Затова е особено полезно за спортуващи – за хапване преди или след тренировка.
Още една полза от редовната консумация на кисело мляко е регулирането на кръвното налягане. Доказано е, че хора, които консумират всекидневно (дори 2-3 пъти дневно) кисело мляко, страдат много по-рядко от високо кръвно налягане.
Не на последно място трябва да кажем, че най-хубавото кисело мляко е домашно приготвеното. Ние вече сме ви показвали как да си приготвите кисело мляко в домашни условия, така че ако не сте пробвали, можете да го направите още този уикенд. Така си гарантиране наличието на пълния набор от полезни вещества в крайния продукт.

 

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...