Големи привърженици сме на бананите и ги обичаме както сурови, така и вложени в нещо – бананов шейк, смути с банан, сладолед от банани. Бананът може да се използва още за палачинки, за сладкиши, за декорация върху торти и за още много неща.
Но за първи път чуваме, че някъде по света някой приготвя бананов кетчуп. Бананов кетчуп, кетчуп от банани или бананов сос е много известен продукт във Филипините. Приготвя се от намачкани банани, захар, оцет и подправки.
Цветът на банановия кетчуп е жълтеникаво-кафяв, но често го оцветяват в червено, за да прилича на типичния доматен кетчуп.
И сега, ако се чудите, как точно е измислен този странен продукт. По време на Втората световна война във Филипините имало липса на домати и сравнително високо производство на банани. Затова и имало недостиг на доматен кетчуп. Банановият кетчуп започва да се прави за масово производство през 1942 година.
Банановият кетчуп се е превърнал в абсолютно типичен продукт за филипинското домакинство и може да се намери във всеки дом. Филипинците го използват за овкусяване на много ястия – омлет, хот дог, хамбургера, пържени картофки, риба, печено месо и т.н.
Кетчупът от банани може да се намери и в страни, в които има филипинско настроение – Сащ, Испания, Канада, Великобритания, Саудитска Арабия, Кувейт, Хонг Конг, Франция, Швейцария, Австралия, Нова Зенландия и Обединените Арабски Емирства.
Ако сме събудили любопитството ви за вкуса на този кетчуп, ви предлагаме една лесна рецепта за него, която да опитате и после да споделите с нас резултата:
Продукти:
3 банана
2 ½ ч.ч. вода
1-2 глави лук, нарязани на ситно
¼ ч.ч. ябълков оцет
1/3 ч.ч. захар
2 ч.л. куркума
Няколко резенчета пресен джинджифил
3 скилидки чесън
1 канелена пръчица
3 зрънца карамфил
1/3 настъргано индийско орехче – около 1 ч.л.
2 с.л. ром
½ ч.л. червен пипер
½ ч.л. сол
Начин на приготвяне:
В касерола на ниска температура сложете наситнения лук, канелената пръчица, карамфила и оставете за 1-2 минути. После прибавете пресования чесън, джинджифила и червения пипер, разбъркайте и оставете още 1-2 минути.
След това добавете ябълковия оцет и захарта. След 5 минути добавете нарязаните банани и куркумата. Прибавете около 2 ч.ч. вода и оставете кетчупа да се редуцира. Накрая прибавете рома и гответе още няколко минути, докато алкохолът се изпари.
Внимателно със щипка отстранете канелената пръчка, джинджифила и карамфила. Прехвърлете сместа в робот и блендирайте до гладкост – това може да стане и с пасатор в тенджерата. При нужда добавете още малко вода, ако кетчупът ви се стори много гъст.
Това е само една от многото рецепти за бананов кетчуп, които могат да се намерят. В някои има и домати, люта чушка и по-различни подправки. Ако се престрашите да опитате, надяваме се да споделите с нас резултата.