100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Кетчуп от банани – чували ли сте за това?

Големи привърженици сме на бананите и ги обичаме както сурови, така и вложени в нещо – бананов шейк, смути с банан, сладолед от банани. Бананът може да се използва още за палачинки, за сладкиши, за декорация върху торти и за още много неща.

Но за първи път чуваме, че някъде по света някой приготвя бананов кетчуп. Бананов кетчуп, кетчуп от банани или бананов сос е много известен продукт във Филипините. Приготвя се от намачкани банани, захар, оцет и подправки.

Цветът на банановия кетчуп е жълтеникаво-кафяв, но често го оцветяват в червено, за да прилича на типичния доматен кетчуп.

И сега, ако се чудите, как точно е измислен този странен продукт. По време на Втората световна война във Филипините имало липса на домати и сравнително високо производство на банани. Затова и имало недостиг на доматен кетчуп. Банановият кетчуп започва да се прави за масово производство през 1942 година.

Банановият кетчуп се е превърнал в абсолютно типичен продукт за филипинското домакинство и може да се намери във всеки дом. Филипинците го използват за овкусяване на много ястия – омлет, хот дог, хамбургера, пържени картофки, риба, печено месо и т.н.

Кетчупът от банани може да се намери и в страни, в които има филипинско настроение – Сащ, Испания, Канада, Великобритания, Саудитска Арабия, Кувейт, Хонг Конг, Франция, Швейцария, Австралия, Нова Зенландия и Обединените Арабски Емирства.

Ако сме събудили любопитството ви за вкуса на този кетчуп, ви предлагаме една лесна рецепта за него, която да опитате и после да споделите с нас резултата:

Продукти:

3 банана

2 ½ ч.ч. вода

1-2 глави лук, нарязани на ситно

¼ ч.ч. ябълков оцет

1/3 ч.ч. захар

2 ч.л. куркума

Няколко резенчета пресен джинджифил

3 скилидки чесън

1 канелена пръчица

3 зрънца карамфил

1/3 настъргано индийско орехче – около 1 ч.л.

2 с.л. ром

½ ч.л. червен пипер

½ ч.л. сол

Начин на приготвяне:

В касерола на ниска температура сложете наситнения лук, канелената пръчица, карамфила и оставете за 1-2 минути. После прибавете пресования чесън, джинджифила и червения пипер, разбъркайте и оставете още 1-2 минути.

След това добавете ябълковия оцет и захарта. След 5 минути добавете нарязаните банани и куркумата. Прибавете около 2 ч.ч. вода и оставете кетчупа да се редуцира. Накрая прибавете рома и гответе още няколко минути, докато алкохолът се изпари.

Внимателно със щипка отстранете канелената пръчка, джинджифила и карамфила. Прехвърлете сместа в робот и блендирайте до гладкост – това може да стане и с пасатор в тенджерата. При нужда добавете още малко вода, ако кетчупът ви се стори много гъст.

 

Това е само една от многото рецепти за бананов кетчуп, които могат да се намерят. В някои има и домати, люта чушка и по-различни подправки. Ако се престрашите да опитате, надяваме се да споделите с нас резултата. 

 

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...