100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Кайсия - ядка и плод в едно

Кайсията е топлолюбиво дърво, достигащо до 8 метра височина, живее 40-60 години. Има красиви листа – лъскави, елипсовидни и тъмнозелени отгоре, а матирани от долната страна.

 

Плодът на кайсиевото дърво е месест, сладък и много вкусен. Костилката му е сплесната, а във вътрешността й се крие вкусна ядка.

 

Плод 2 в 1, това прави плодчето изключително любимо на мнозина. Кайсиевата ядка се използва като заместител на бадема в много случаи. Характерната бразда разделя плода на две половини и го прави лесен за хапване.

 

Първите кайсии зреят през юни, а късните през август. Любопитен факт е, че родината на кайсията е Североизточна Армения. И до днес там се срещат диви сортовe на плодното дърво, както и в Средна Азия и Дагестан.

 

Отглеждането на кайсията започва още преди 3000 години, в Европа достига през 1 век, но дълго време расте само в манастирски градини. Вкусният плод има и странични употреби.

 

Например през 17 век масло от кайсия и семките са използвани за лечение на хематоми, отоци и язва.

 

През 2005 година корейски учени откриха, че ракови клетки, образувани в простната жлеза, се влияят положително при третиране с амигдалин, вещество съдържащо се в кайсията.

 

Днес, най-сериозният производител на кайсии е Турция, следвана от Иран.

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...