Кайсията е топлолюбиво дърво, достигащо до 8 метра височина, живее 40-60 години. Има красиви листа – лъскави, елипсовидни и тъмнозелени отгоре, а матирани от долната страна.
Плодът на кайсиевото дърво е месест, сладък и много вкусен. Костилката му е сплесната, а във вътрешността й се крие вкусна ядка.
Плод 2 в 1, това прави плодчето изключително любимо на мнозина. Кайсиевата ядка се използва като заместител на бадема в много случаи. Характерната бразда разделя плода на две половини и го прави лесен за хапване.
Първите кайсии зреят през юни, а късните през август. Любопитен факт е, че родината на кайсията е Североизточна Армения. И до днес там се срещат диви сортовe на плодното дърво, както и в Средна Азия и Дагестан.
Отглеждането на кайсията започва още преди 3000 години, в Европа достига през 1 век, но дълго време расте само в манастирски градини. Вкусният плод има и странични употреби.
Например през 17 век масло от кайсия и семките са използвани за лечение на хематоми, отоци и язва.
През 2005 година корейски учени откриха, че ракови клетки, образувани в простната жлеза, се влияят положително при третиране с амигдалин, вещество съдържащо се в кайсията.
Днес, най-сериозният производител на кайсии е Турция, следвана от Иран.