100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Какво значи „био“?

 

Напоследък все по-често попадаме на тези думички – био, екологично чисто, органично и т.н. Отвсякъде ни се говори, че трябва да наблягаме именно на тези храни, за сметка на „обикновените“. Знаем ли обаче какво точно значи „био“ и защо е по-добре да слагаме на масата си био продукти?

Най-простия синоним на думата „био“ е „естествен“. Био производство означава отглеждане на храни от животински или растителен вид във възможно най-естествена среда, без да се използват каквито и да е пестициди, химикали, химически торове, антибиотици или ГМО. При био производство говорим не само за отглеждане на едни истински и качествени продукти, но и за уважение и стремеж към опазване на природата и околната среда. Самата дума „био“ идва от древногръцката дума “bios” и означава живот.

Био продуктите, заради самият им начин на отглеждане, са с много по-високо съдържание на витамини, минерали и естествени микроелемнти. Ако прочетем, че в доматите например на 100 г има 237 мг калий и 13,7 мг витамин С, то бъдете сигурни, че в домати, пръскани с пестициди и отглеждани във „враждебна“ среда, тези цифри със сигурност не са верни, защото още при самото отглеждане на зеленчука, полезните му вещества са изчезнали.

Така може да се стигне до парадокса, че хапваме само пресни плодове и зеленчуци, мислим, че се храним правилно, а всъщност организмът ни страда от липса на определени микроелементи. Това се дължи на произхода и отглеждането на въпросните плодове и зеленчуци, с които се храним.

Био храните запазват всички онези полезни витамини и минерали, които на теория би трябвало да има в тях, защото те не са третирани с нищо вредно, което да ги унищожи. Ето затова е важно да сме много внимателни, когато избираме откъде да пазаруваме и какво да слагаме на масата си.

Интересен факт е, че повечето хора смятат, че зеленчуците и плодовете, отглеждани на село, в домашни условия и градина, също са био, но това не е точно така. Много често бабите ни, в стремежа си да запазят продукцията си, също използват различни препарати и „лекарства“, чиито произход не знаят и това променя хода на развитието им.

Когато говорим за био отглеждане , това не означава само изключването на вредни химикали и торове. За да бъде един продукт био, трябва да се обърне внимание на абсолютно всичко – каква е почвата, какви са семенцата, водата, с която се полива и т.н.

И така, като резултат, се получават едни истински, вкусни, качествени плодове и зеленчуци, които съдържат в себе си пълния потенциал от полезни вещества – витамини, минерали, антиоксиданти, аминокиселини. Затова, когато видите био храни, може да сте сигурни, че това е възможно най-добрият  избор за вас и вашето семейство.

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...