Пектинът е вещество, което се извлича най-вече от ябълките, но се съдържа и в други плодове. Плодове, съдържащи пектин, са още портокалите, грейпфрутите, прасковите, кайсиите, крушите и тиквата. Може да се открие още и в морковите, граха, картофите, цвеклото, бамята и копъра.
Пектинът е открит за първи път през 1790 г. от френския физик Луи Воклен – той изолирал веществото от ябълки. 30-тина години по-късно е по-подробно изучен и описан от Хенри Бранконот – 1825 г.
Пектинът е желиращ агент и може да се използва като такъв за конфитюри и желета. Традиционно се използва в сладкиши, плодови напитки, десерти и лекарства.
За пектина има стотици изследвания и са проведени редица опити, доказващи неговите полезни свойства за организма. Ето и някои от тях:
-
Понижава нивата на лошия холестерол в кръвта;
-
Повишава еластичността и проходимостта на кръвоносните съдове;
-
Намалява риска от миокардни заболявания и церебрални инфаркти;
-
Предпазва цялата сърдечно-съдова система и поддържа доброто ѝ функциониране;
-
Стабилизира нивата на кръвна захар;
-
Облекчава болки в гърлото;
-
Полезен при запек и диария, тъй като поддържа правилното функциониране на перисталтиката;
-
Предпазва от язви;
-
Предпазва от гастроезеогагелна рефлуксна болест;
-
Улеснява движенията и функционалността на червата;
-
Намалява риска от развитие на ракови заболявания – най-вече рак на дебелото черво;
-
Храни добрите бактерии в дебелото черво – по този начин предпазва от гъбички и други инфекции в червата;
-
Намалява риска от радиационно отравяне, причинено от излагане на тежки метали;
-
Спомага за поддържане на силна имунна система;
-
Абсорбира отровните вещества в организма и ги извежда от организма чрез отделителната система, съответно има детоксикиращ ефект;
-
Регулира храносмилането и подобрява метаболизма;
-
Има високо съдържание на фибри;
-
Може да помогне за сваляне на излишни килограми, тъй като дава чувство на ситост.
Всички тези положителни свойства на пектина са установени не с едно или две изследвания. Редовната консумация на пектин може да подсили цялостното здраве на организма и да осигури правилното функциониране на всички системи и процеси.
Пектин може да намерите във всяка аптека и голям магазин. Счита се, че 3 ч.л. лъжички пектин на ден се равняват на 2 килограма изядени ябълки.
Пектинът може да консумирате с вода, мед, кисело мляко или да добавяте към сутрешното си мюсли. Добре е да консумирате пектина на гладно, за да е въздействието му максимално. Той бързо желира храната, в която е поставен, и затова има вкус, който не се нрави на всеки. Въпреки това е изключително полезен и не бива да го избягваме само заради неприятния му вкус. Може да си набавите и пектин на таблетки, но пък в тях има излишни химикали, които е по-добре да не приемате.
Пектинът НЕ се препоръчва за бременни и кърмачки – те трябва да се консултират задължително с лекар, преди да приемат пектин.