100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Какво е пектин и защо трябва да си го набавяме ежедневно…

Пектинът е вещество, което се извлича най-вече от ябълките, но се съдържа и в други плодове. Плодове, съдържащи пектин, са още портокалите, грейпфрутите, прасковите, кайсиите, крушите и тиквата. Може да се открие още и в морковите, граха, картофите, цвеклото, бамята и копъра.

Пектинът е открит за първи път през 1790 г. от френския физик Луи Воклен – той изолирал веществото от ябълки. 30-тина години по-късно е по-подробно изучен и описан от Хенри Бранконот – 1825 г.

Пектинът е желиращ агент и може да се използва като такъв за конфитюри и желета. Традиционно се използва в сладкиши, плодови напитки, десерти и лекарства.

За пектина има стотици изследвания и са проведени редица опити, доказващи неговите полезни свойства за организма. Ето и някои от тях:

  • Понижава нивата на лошия холестерол в кръвта;

  • Повишава еластичността и проходимостта на кръвоносните съдове;

  • Намалява риска от миокардни заболявания и церебрални инфаркти;

  • Предпазва цялата сърдечно-съдова система и поддържа доброто ѝ функциониране;

  • Стабилизира нивата на кръвна захар;

  • Облекчава болки в гърлото;

  • Полезен при запек и диария, тъй като поддържа правилното функциониране на перисталтиката;

  • Предпазва от язви;

  • Предпазва от гастроезеогагелна рефлуксна болест;

  • Улеснява движенията и функционалността на червата;

  • Намалява риска от развитие на ракови заболявания – най-вече рак на дебелото черво;

  • Храни добрите бактерии в дебелото черво – по този начин предпазва от гъбички и други инфекции в червата;

  • Намалява риска от радиационно отравяне, причинено от излагане на тежки метали;

  • Спомага за поддържане на силна имунна система;

  • Абсорбира отровните вещества в организма и ги извежда от организма чрез отделителната система, съответно има детоксикиращ ефект;

  • Регулира храносмилането и подобрява метаболизма;

  • Има високо съдържание на фибри;

  • Може да помогне за сваляне на излишни килограми, тъй като дава чувство на ситост.

Всички тези положителни свойства на пектина са установени не с едно или две изследвания. Редовната консумация на пектин може да подсили цялостното здраве на организма и да осигури правилното функциониране на всички системи и процеси.

Пектин може да намерите във всяка аптека и голям магазин. Счита се, че 3 ч.л. лъжички пектин на ден се равняват на 2 килограма изядени ябълки.

Пектинът може да консумирате с вода, мед, кисело мляко или да добавяте към сутрешното си мюсли. Добре е да консумирате пектина на гладно, за да е въздействието му максимално. Той бързо желира храната, в която е поставен, и затова има вкус, който не се нрави на всеки. Въпреки това е изключително полезен и не бива да го избягваме само заради неприятния му вкус. Може да си набавите и пектин на таблетки, но пък в тях има излишни химикали, които е по-добре да не приемате.

Пектинът НЕ се препоръчва за бременни и кърмачки – те трябва да се консултират задължително с лекар, преди да приемат пектин.  

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...