100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Какво да ядем и какво да НЕ ядем при акне?

Акнето е един от най-неприятните проблеми в живота на тийнейджърите. Наясно сме обаче с поговорката „Ти си това, което ядеш“. Храната, която приемаме, има пряка връзка със здравето ни, в това число – косата, кожата и ноктите.

Затова и наличието или отсъствието на акне може да се регулира с храна. Има определени храни, които са в състояние да предизвикват неприятни пъпки по кожата, и такива, които могат да ги предотвратят.

Едно от възможните обяснения за това е, че чрез пъпките се изхвърлят вредни вещества и токсини – тоест, ако ние приемаме такива вещества, то те ще се превърнат в пъпки. Досещате се, че първото, което трябва да се направи, за да се избегнат акне и други образувания по кожата, е да се извадят от менюто всички пакетирани храни, съдържащи огромни количества захар, сол, трансмазнини, добавки, оцветители и т.н. Тук влизат всички чипсове, снаксове, кроасани, закуски, опаковани сладкиши, които в повечето случаи са любимата храна на тийнейджърите.

Задължително е да се избягвт всякакви храни, повишаващи нивата на кръвна захар. Такива храни причиняват отделяне на инсулин, което пък води до развитие на клетки, запушващи порите. Освен това храните, които водят до отделяне на инсулин засилват действието на мастните жлези и влошават проблемите с кожата.

Проблемната кожа може да се регулира и с ограничаване на млечните продукти. Редица изследвания са доказали, че млечният протеин казеин е един от преките виновници за поява и развитие на акне. Затова е добре млечните продукти да се сведат до минимум.

Храните, които се препоръчват за справяне с акне, са тези, които са богати на омега-3 мастни киселини. Причината за това е, че те контролират производството на определена молекула, която причинява кожните възпаления. Такива храни са рибата (най-вече скумрия и сьомга), орехи, авокадо и чиа.

В менюто на човек, който се опитва да се пребори с акне, трябва да се включват ежедневно множество плодове и зеленчуци. Витамините и минералите в тях помагат на организма да изхвърли токсините. Освен това предотвратяват възпаленията и контролират мастните жлези.

Друг важен помощник в борбата с акне са ядките – задължително сурови. Те са богати на цинк, който помага при акне.

Добре е в хранителния режим да присъстват и пробиотици в големи количества. Добрите бактерии, които си набавяме с пробиотиците, имат благоприятно въздействие върху целия организъм, подобряват храносмилателната система и предпазват от гъбички и инфекции. Такива храни са киселото мляко (ЛИНК), туршии с естествена ферментация (и затова май бях писала статия), кефир, сирене гауда, както и храни, приготвени с естествен квас.

Една от другите теории е, че веганството също може да предпази от акне. Проучване със себе си прави британката Рейчъл Кроули, която страда от много сериозна форма на акне. Тя изключва от менюто си всички животински продукти, но освен това изключва и всички преработени храни, както и захар. Спазвайки тези ограничения, които сама си поставя, без да приема каквито и да е медикаменти, за няколко месеца тя успява да се избави напълно от акнето.   

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...