100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Какви храни да ядем, за да са здрави очите ни?

В днешно време почти целия ни живот е свързан с новите технологии – таблети, компютри, телефони… Работим на компютър, прекарваме си свободното време на лаптопа или таблета, докато пътуваме или чакаме нещо, сме забили поглед в телефона – изобщо през почти целия ден очите ни са облъчвани от технологиите.

Разбира се, бихме ви посъветвали да ограничете това, но всички сме наясно, че е почти невъзможно да се случи – най-малкото защото професиите на повечето от нас са свързани с компютър. Дори аз в момента пиша тази статия на лаптопа…

И понеже е трудно да ограничим времето, прекарано с компютър, то поне е добре да знаем на какви храни да наблегнем, за да предпазим очите си доколкото е възможно.

Задължително е в менюто ни да присъстват храни, които са богати на лутеин, бета каротин, витамини А, С и омега 3-мастни киселини. Ето и списък с храни за добро здраве на очите:

  • Моркови – това със сигурност не ви учудва, защото е всеизвестен факт, че морковите са отличен продукт за поддържане на добро здраве на очите. Причината за това се дължи на количеството бета каротин, съдържащо се в морковите. Той е важен за правилното функциониране на ретината и други части на окото.

  • Зеленолистни зеленчуци като спанак, рукола, маруля, коприва, кислец, лапад – те са отличен източник на витамини и задължително трябва да присъстват в менюто ни ежедневно.

  • Цитрусови плодове – богати на витамини, най-вече С.

  • Кайсии – отличен източник на бета каротин, витамини С и Е, цинк, мед – полезни са за „застаряващи очи“.

  • Броколи – богато на лутеин, зеаксантин, витамин С и бета каротин – всички тези вещества са важни за здравето на очите.

  • Бамя – съставът на бамята е подобен на този на броколите – следователно и бамята е продукт, който трябва да присъства в менюто ни, защото е в добър за очното здраве.

  • Ядки и семена – те са богати както на витамини, така и на изключително необходимите за организма омега-3 мастни киселини. Те са важни за здравето на ретината и предпазват от влошаване на зрението.

  • Горски плодове – ягоди, малини, къпини, касис, боровинки – богати на витамини

  • Риба – сьомга, риба тон, скумрия, пъстърва - досещате се за тях, че са основното им предимство е, че са богати на омега-3 мастни киселини.


 

Това са продуктите, които трябва да включвате регулярно в менюто си, ако искате да поддържате добро здраве за очите си. И бъдете сигурни, че с начина на живот, който водим всички ние, дори днес да мислим, че очите ни са добре, в един момент ще усетим как зрението ни отслабва и очното ни здраве се влошава. Затова е по-добре да вземаме мерки навреме, отколкото да страдаме след това.  

 

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...