100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Как са изглеждали плодовете и зеленчуците в миналото?

В момента сме привикнали към всичко, което ядем. 

Свикнали сме и с външния вид, и с вкуса на плодовете и зеленчуците. 

Мислим, че нищо не се е променило от миналото насам, което се оказва, че изобщо не е така.

Всъщност в миналото плодовете и зеленчуците - изобщо даровете на природата, са изглеждали по коренно различен начин в сравнение с днес.

Тази промяна се дължи на факта, че сме започнали да култивираме и консумираме тези растения.

Така с времето, те са се изменили и са станали, така да го кажем, по-ядивни. 

Сега ще ви покажем как са изглеждали някои от любимите ни днес плодове и зеленчуци. Просто няма да ги познаете!

Досещате ли се какво е това от снимката? Това всъщност е любимата на всички ни диня!

Така е изглеждала динята през 17-ти век, когато още не сме я включвали в менюто си. Знаете как изглежда динята днес - голяма разлика, нали?

38832

А това на какво ви прилича? На нас, честно, на нищо не ни прилича. А се оказва, че е морков!

Така са изглеждали морковите до около 10-ти век, когато сме започнали да ги култивираме. Морковите били лилави или бели на цвят, много тънки и с отличителен вкус.

38831

Е, сигурни сме, че ще се досетите, че това е патладжан. В миналото патладжаните били всякакви цветове - от сини до жълти. Също така имали елипсовидна форма.

38830

Тук смятаме вече да ви шашнем. Защото това е царевица! Така де, царевица отпреди няколко века.

Така е изглеждала царевицата 7 хил. години пр. н.е. Била суха като суров картоф.

"Модерната" царевица е около 1000 пъти по-голяма, бели се по-лесно и е годна за ядене. 

За първи път царевицата била култивирана от мексиканите преди повече от 8000 години. 

Но царевицата претърпела най-много промени, когато европейците започнали да я отглеждат - през 15-ти век.

38829

И последната ни изненада - това е банан! Странно, нали? Не изглежда никак апетитно.

Бананът е култивиран преди 7000 години в Папая, Нова Гвинея. В бананите имало големи семки и били почти негодни за консумация. 

Бананите, които хапваме днес, са хибрид от два вида банани с много сложни наименования. 

38834

youtube.com

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...