В момента сме привикнали към всичко, което ядем.
Свикнали сме и с външния вид, и с вкуса на плодовете и зеленчуците.
Мислим, че нищо не се е променило от миналото насам, което се оказва, че изобщо не е така.
Всъщност в миналото плодовете и зеленчуците - изобщо даровете на природата, са изглеждали по коренно различен начин в сравнение с днес.
Тази промяна се дължи на факта, че сме започнали да култивираме и консумираме тези растения.
Така с времето, те са се изменили и са станали, така да го кажем, по-ядивни.
Сега ще ви покажем как са изглеждали някои от любимите ни днес плодове и зеленчуци. Просто няма да ги познаете!
Досещате ли се какво е това от снимката? Това всъщност е любимата на всички ни диня!
Така е изглеждала динята през 17-ти век, когато още не сме я включвали в менюто си. Знаете как изглежда динята днес - голяма разлика, нали?
А това на какво ви прилича? На нас, честно, на нищо не ни прилича. А се оказва, че е морков!
Така са изглеждали морковите до около 10-ти век, когато сме започнали да ги култивираме. Морковите били лилави или бели на цвят, много тънки и с отличителен вкус.
Е, сигурни сме, че ще се досетите, че това е патладжан. В миналото патладжаните били всякакви цветове - от сини до жълти. Също така имали елипсовидна форма.
Тук смятаме вече да ви шашнем. Защото това е царевица! Така де, царевица отпреди няколко века.
Така е изглеждала царевицата 7 хил. години пр. н.е. Била суха като суров картоф.
"Модерната" царевица е около 1000 пъти по-голяма, бели се по-лесно и е годна за ядене.
За първи път царевицата била култивирана от мексиканите преди повече от 8000 години.
Но царевицата претърпела най-много промени, когато европейците започнали да я отглеждат - през 15-ти век.
И последната ни изненада - това е банан! Странно, нали? Не изглежда никак апетитно.
Бананът е култивиран преди 7000 години в Папая, Нова Гвинея. В бананите имало големи семки и били почти негодни за консумация.
Бананите, които хапваме днес, са хибрид от два вида банани с много сложни наименования.
youtube.com