100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Как правилно се готви зелен фасул

Зеленият фасул днес е една от храните, която възприемаме за "народно ястие”. Знаете какво влагаме в това определение.

 

Но можете ли да си представите, че преди няколко века зеленият фасул е бил деликатесна храна, за която са се плащали големи суми пари. Например за порция от любимия фасул мадам Помпадур (любимка на крал Луи XIV ).

 

Според някои тя го поднасяла на любимия си, за да поддържа мъжката му сила и чувствения му пламък.

 

В тази му сила не сме убедени напълно, но това, което знаем със сигурност е, че с негово участие могат да се спретнат големи вкусотии. Но за целта трябва и да знаем някои кулинарни тънкости по приготвянето. Нека ги споделим с вас. 

 

*Цветът на пресния фасул е светлозелен, трябва да има свежо ухание, а когато се пречупи, връхчетата трябва да са гладки и от тях да се отделя светъл сок.

 

*Ако сте пропуснали тази подробност и фасулът, който сте си купили, е леко завехнал, тогава преди да го сготвите трябва да го натопите в студена вода за около 15-тина минути.

 

*Пресният фасул се вари 5-7 минути, а замразеният за 8-10 минути, но това време се отмерва след кипването му.

 

*При готвенето на зелен фасул трябва да се отрежат връхчетата му. Ако е видът, който има конци, трябва предварително да се отстранят.

 

 26436

 снимка:wikipedia

 

*В зеления фасул има едно вещество – фазин, на всяка цена фасулът трябва да претърпи термична обработка. Не се препоръчва да се консумира суров.

 

*Сварен или леко задушен, фасулът е перфектен за салата, гарнитура за месо и риба – подправете с лимонов сок, кедрови ядки и зехтин.

 

*Съчетава се добре с други зеленчуци – домати, чушки, броколи, лук и подправки – магданоз, майорана, чубрица, мащарка.

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...