Краставиците – вкусни, любими и ценени на всяка трапеза. Представяте ли си една хубава българска маса без шопска салата или таратор – невъзможно!
Краставиците обаче освен че са толкова обичани от всички, не само от нас, а по цял свят, всъщност са и много полезни.
За да се възползваме от всички тези полезни качества обаче, много е важно какви точно краставици купуваме. Наясно сте, че ГМО краставиците, каквито най-често се намират зимата по пазара, не просто, че не са полезни, а могат и доста да ни навредят.
Тук идва и проблемът – какви краставици да си купуваме и как да ги избираме.
По правило краставиците трябва да са наситено зелени, без бели или жълти участъци, с твърди краища, не особено дебели. Това на теория звучи добре, но когато застанете в магазина и видите наредени една до друга перфектно изглеждащи, правени като по калъп краставици, трябва да ви светне някъде лампичка.
Всеки, който е бил в градината на баба си, знае, че домашните краставици понякога имат тук-там някое петънце, не са особено прави, нито пък може да се прогнозира дебелината им. Също така знаете и че макар и криви, тези краставици са най-вкусни.
Така че следващият път, когато сте в някой супермаркет и видите еднаквите перфектни краставици, замислете се. Не само вида на краставицата е важен, но и мястото, откъдето ги купувате. Препоръчваме ви да си набавяте органично отглеждани краставици. Защо ли?
Според Работна група по околната среда (EWG) краставиците се нареждат на 12-то място в списъка с най-заразени зеленчуци и забележете на второ място сред криещите риск от рак зеленчуци заради високото си съдържание на пестициди.
Да се върнем на онези красиви перфектни еднакви гладки краставици. Защо са такива? Най-често краставиците се полират с восък, веднага след като бъдат набрани. Така се запазва добрият им външен вид и се предпазват от наранявания по време на транспорта. Дотук добре, защото восъкът би трябвало да е безопасен за храната и респективно за нас, но това не е във всички случаи. Използват се няколко различни видове восък – едната група от тях са естествени (пчелен, от палмово дърво), а другата – базирани на петрол.
Естественият восък, разбира се, е за предпочитане пред този, базиран на петрол, но полираните с восък краставици по никакъв начин не се маркират върху етикета.
Другият проблем с восъка (без значение дали естествен или петролен) е, че той запечатва остатъци от пестициди и утайка, които са вредни за човешкия организъм и е невъзможно да бъдат премахвани само с вода. Краставиците могат да се обелят, но там са съсредоточени по-голяма част от полезните им вещества и е по-добре ги ядем с кората.
Когато си купувате органично отглеждани краставици, можете да бъдете сигурно, че те не са пръскани с каквито и да е било пестициди и препарати, не крият риск за вашето здраве по никакъв начин, не са полирани с восък и макар да не изглеждат така перфектно, както онези в супермаркета, то със сигурност са много по-вкусни и носят пълния си потенциал от полезни вещества и елементи.