100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Как правилно да избираме краставици?

 

Краставиците – вкусни, любими и ценени на всяка трапеза. Представяте ли си една хубава българска маса без шопска салата или таратор – невъзможно!

Краставиците обаче освен че са толкова обичани от всички, не само от нас, а по цял свят, всъщност са и много полезни.

За да се възползваме от всички тези полезни качества обаче, много е важно какви точно краставици купуваме. Наясно сте, че ГМО краставиците, каквито най-често се намират зимата по пазара, не просто, че не са полезни, а могат и доста да ни навредят.

Тук идва и проблемът – какви краставици да си купуваме и как да ги избираме.

По правило краставиците трябва да са наситено зелени, без бели или жълти участъци, с твърди краища, не особено дебели. Това на теория звучи добре, но когато застанете в магазина и видите наредени една до друга перфектно изглеждащи, правени като по калъп краставици, трябва да ви светне някъде лампичка.

Всеки, който е бил в градината на баба си, знае, че домашните краставици понякога имат тук-там някое петънце, не са особено прави, нито пък може да се прогнозира дебелината им. Също така знаете и че макар и криви, тези краставици са най-вкусни.

Така че следващият път, когато сте в някой супермаркет и видите еднаквите перфектни краставици, замислете се. Не само вида на краставицата е важен, но и мястото, откъдето ги купувате. Препоръчваме ви да си набавяте органично отглеждани краставици. Защо ли?

Според Работна група по околната среда (EWG) краставиците се нареждат на 12-то място в списъка с най-заразени зеленчуци и забележете на второ място сред криещите риск от рак зеленчуци заради високото си съдържание на пестициди.

Да се върнем на онези красиви перфектни еднакви гладки краставици. Защо са такива? Най-често краставиците се полират с восък, веднага след като бъдат набрани. Така се запазва добрият им външен вид и се предпазват от наранявания по време на транспорта. Дотук добре, защото восъкът би трябвало да е безопасен за храната и респективно за нас, но това не е във всички случаи. Използват се няколко различни видове восък – едната група от тях са естествени (пчелен, от палмово дърво), а другата – базирани на петрол.

Естественият восък, разбира се, е за предпочитане пред този, базиран на петрол, но полираните с восък краставици по никакъв начин не се маркират върху етикета.

Другият проблем с восъка (без значение дали естествен или петролен) е, че той запечатва остатъци от пестициди и утайка, които са вредни за човешкия организъм и е невъзможно да бъдат премахвани само с вода. Краставиците могат да се обелят, но там са съсредоточени по-голяма част от полезните им вещества и е по-добре ги ядем с кората.

Когато си купувате органично отглеждани краставици, можете да бъдете сигурно, че те не са пръскани с каквито и да е било пестициди и препарати, не крият риск за вашето здраве по никакъв начин, не са полирани с восък и макар да не изглеждат така перфектно, както онези в супермаркета, то със сигурност са много по-вкусни и носят пълния си потенциал от полезни вещества и елементи.

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...