Какво се съдържа в тях и кои части от тялото ни предпазват?
Днес ще ви запознаем с една група храни, класифицирани според цвета си. Отново става дума за натурално обагряне, а цветът на днешната група храни, с която ще се запознаем, е жълт.
Този цвят традиционно се асоциира с топлота, жизненост. Може би най-първосигналната връзка, която човек прави е със Слънцето.
Жълтото и неговите нюанси са цветовете на есента. Погледнете през процореца. Стига сме гледали, да се образоваме.
Ето го и отбора на жълтите – лимони, банани, тиква, грейпфрут, жълти чушки, ананас, манго, царевица, кайсии, праскови и др.
Всички те са супер богати на витамини и полезни вещества. Освен това са наситени с каротеноиди. Тези органични съединения предпазват от голям спектър сърдечни заболявания и рак.
Антиоксидантният им ефект предпазва артериите от вредните свободни радикали. Натрупването на годините оказва отрицателно влияние на зрението, а каротеноидите, намиращи се в тези храни, пазят очите от дегенеративните процеси, засягащи зрението.
За полезното действие на витамин С няма да навлизаме в подробности, защото сме го правили нееднократно.
Жълтите храни са добър съюзник на кожата ни. Помагат й като укрепват колагена в кожата, правейки я еластична и красива.