Патладжанът, или синият домат, е един от зеленчуците, които често присъстват на лятната трапеза.
И определено има защо – когато е приготвен подобаващо, той е много ароматен и апетитен, придаващ специфичен вкус на зеленчуковите ястия.
Как да си изберем патладжан? Най-хубав е онзи, който има гладка и лъскава кожа, без да е набръчкан или с точици.
Преди да се захванете с неговото превръщане в кулинарно изкушение, можете да го обелите (по желание). За предпочитане е първо да го нарежете на средно дебели филии.
На пара. В случай, че го задушавате, нарежете филиите на малки кубчета. Смесете с доматен сос (може и салса). Изсипете в тиган, и гответе на умерена температура.
Покрийте с капак, като разбърквате често, докато стане гъста смес. Ще ви отнеме около 15 минути.
Патладжан на скара. Резените леко се намазват със зехтин и се поставят върху скарата. Температурата не трябва да е много висока. Пече се и от двете страни, докато леко покафенее, около 8 минути.
Печен патладжан. Загрейте фурната на 260 С. Намажете и двете страни на резените със зехтин. Подредете ги в голяма тепсия, върху която сте поставили хартия за печене. Запечете от едната страна, след това и от другата. Достатъчни са около 15 минути.
Патладжан соте. Нарежете на кубчета, овкусете със сол. Нека престои така около 5 минути, след това подсушете парчетата. Загрейте 2 супени лъжици зехтин в дълбок тиган. Добавете патладжана. Разбърквайте от време на време, до готовност.