Случвало ли ви се е да сте в полеви условия и да нямате възможност да сготвите поради липса на посуда? Случвало ли ви се е вкъщи да ви се развалят котлоните или в по-лошия случай печката с котлоните, така че буквално да нямате никакъв начин да сготвите?
Дори да не ви се е случвало, убедени сме, че таи статия, ако не полезна, то поне ще ви бъде забавна, защото ще ви покажем няколко неща, които можете да сготвите без тиган и котлони. Нужна ви е само… Ютия! И малко алуминиево фолио.
-
Бисквитен сандвич с маршмелоу – много любим на американците. Трябват ви две бисквитки, парче шоколад и бонбонче маршмелоу. Върху парче фолио слагате едната бисквитка, отгоре шоколада, бонбона и втората бисквитка. Увивате добре с фолиото и отгоре слагате ютията, докато бонбонът се разтопи.
-
Сандвич със сирене – чийзтост. Трябват ви две филийки, малко масло и сирене по избор – кашкавал, пармезан, чедър, комбинация от няколко… Мажете двете филийки с масло и обръщате, така че маслото да е към фолиото. Между ненамазаните части на филиите слагате настърганите сирена, увивате добре с фолиото и задържате отгоре ютията за 2-3 минути.
-
Вкусна кесадия – едно мексиканско ястие. Трябват ви две арабски питки, малко масло и отново сирена по избор. Мажете арабските питки с масло и по познатия начин слагате частта с маслото към фолиото. По средата между двете слагате сирена и каквито други продукти се сетите. Увивате с фолиото и „гладите“ за няколко минутки.
-
Сандвич с фъстъчено масло и сладко – отново американско „изобретение“. 2 филйки, малко масло, фъстъчено масло и сладко по избор. Мажете филийки, обръщате с маслото нагоре, едната мажете с фъстъчено масло, другата с желе, увивате с фолиото и задържате ютията.
-
Хрупкав печен бекон – нужни са ви само парчета бекон. Слагате ги между два листа фолио или един лист, сгънат на две. Задържате ютията 3 минути и воаля – хрупкав и вкусен бекон. Чудесна добавка към закуската от яйца на очи.
-
Яйца на очи – за тази „рецепта“ обаче ще се нуждаете от тиган. Така че, ако сте си вкъщи, решили сте да правите закуска, обаче котлоните не работят, хващайте ютията и запрятайте ръкави. Включвате ютията на максимум, чуквате яйцето в тигана (може да сложите няколко капки мазнина, зависи какъв е тиганът ви). Държите тигана върху пусната ютия толкова време, колкото му е нужно на яйцето да се сготви.
Да, идеите може и да звучат малко налудничаво, но никога не се знае в каква ситуация ще попадне човек и какво ще му се наожи да прави. А всеки истински кулинар трябва да има в арсенала си няколко неустоими ястия, за които не е нужен нито тиган, нито котлон, нито фурна. Ако не сме ви обогатили, то, надяваме се, поне да сме ви разсмяли.