100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Как да разберем дали медът е истински?

Много от нас окончателно са решили да изключат захарта от менюто си и се доверяват на меда като основен подсладител. Няма нужда да ви убеждаваме в полезността на меда, защото сме сигурни, че няма човек, който да не знае, колко е полезен медът.

Наистина може би медът е един от най-добрите природни продукти – продукт, който трябва да консумираме всеки ден и който носи единствено ползи на организма.

Всичко това е вярно, стига обаче да консумираме хубав истински мед.

Опитали сме се да съберем няколко метода, с които в домашни условия можете да проверите дали медът е истински, дали в него има примеси или допълнителни подсладители. Имайте предвид обаче, че много от пчеларите отричат тези методи поради една или друга причина.

  1. Тест с жълтък – с вилица размесете малко мед и яйчен жълтък. Ако медът е истински, жълтъкът трябва да изглежда като сварен.

  2. Тест с вода – в чаша с вода сложете лъжичка мед. „Фалшивият“ мед ще започне да се разтваря, докато истинският ще се скупчи на дъното.

  3. Тест с нагряване – в чист и сух съд сложете малко мед и го нагрейте. Истинският мед започва да се карамелизира и не се пени, фалшивият мед става на мехури и трудно се карамелизира.

  4. Тест с хляб – намажете си една филийка с мед и я оставете за кратко. Фалшивият мед ще размекне филийката, докато истинският би трябвало да втвърди филията.

  5. Тест с кибрит – натопете кибритена клечка в мед и я драснете в кибрита. Ако клечката избухне и веднага загасне, означава, че в медът се съдържа излишна вода. Ако медът е истински, клечката ще изгори равномерно.

  6. Тест с ръце – разтрийте малко мед между пръстите си. Ако лепне, в него има захар. Този тест е малко спорен, тъй като медът почти със сигурност ще ви лепне. Истинският мед също лепне.

  7. Тест със салфетка – сложете голяма капка мед върху салфетка или парче домакинска хартия. Оставете меда за половин час. След това, ако около него има капчици вода, то означава, че медът е с примеси.

Ако знаете други начини, с които се проверява качеството на меда, споделете ги с нас, за да допълним статията. Каквото и да си говорим обаче, най-сигурният начин да консумираме истински мед е, ако си го произвеждаме сами или ако го купуваме от близки хора, за които сме сигурни, че няма да ни пробутат некачествен мед.  

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...