Много от нас окончателно са решили да изключат захарта от менюто си и се доверяват на меда като основен подсладител. Няма нужда да ви убеждаваме в полезността на меда, защото сме сигурни, че няма човек, който да не знае, колко е полезен медът.
Наистина може би медът е един от най-добрите природни продукти – продукт, който трябва да консумираме всеки ден и който носи единствено ползи на организма.
Всичко това е вярно, стига обаче да консумираме хубав истински мед.
Опитали сме се да съберем няколко метода, с които в домашни условия можете да проверите дали медът е истински, дали в него има примеси или допълнителни подсладители. Имайте предвид обаче, че много от пчеларите отричат тези методи поради една или друга причина.
-
Тест с жълтък – с вилица размесете малко мед и яйчен жълтък. Ако медът е истински, жълтъкът трябва да изглежда като сварен.
-
Тест с вода – в чаша с вода сложете лъжичка мед. „Фалшивият“ мед ще започне да се разтваря, докато истинският ще се скупчи на дъното.
-
Тест с нагряване – в чист и сух съд сложете малко мед и го нагрейте. Истинският мед започва да се карамелизира и не се пени, фалшивият мед става на мехури и трудно се карамелизира.
-
Тест с хляб – намажете си една филийка с мед и я оставете за кратко. Фалшивият мед ще размекне филийката, докато истинският би трябвало да втвърди филията.
-
Тест с кибрит – натопете кибритена клечка в мед и я драснете в кибрита. Ако клечката избухне и веднага загасне, означава, че в медът се съдържа излишна вода. Ако медът е истински, клечката ще изгори равномерно.
-
Тест с ръце – разтрийте малко мед между пръстите си. Ако лепне, в него има захар. Този тест е малко спорен, тъй като медът почти със сигурност ще ви лепне. Истинският мед също лепне.
-
Тест със салфетка – сложете голяма капка мед върху салфетка или парче домакинска хартия. Оставете меда за половин час. След това, ако около него има капчици вода, то означава, че медът е с примеси.
Ако знаете други начини, с които се проверява качеството на меда, споделете ги с нас, за да допълним статията. Каквото и да си говорим обаче, най-сигурният начин да консумираме истински мед е, ако си го произвеждаме сами или ако го купуваме от близки хора, за които сме сигурни, че няма да ни пробутат некачествен мед.