100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Как да победим пролетната умора с храна?

Въпреки че слънцето вече ни поздрави и температурите са идеални за разходки и/или колело в парка, много хора чувстват отпадналост и нетипична умора в началото на пролетта. Други пък са особено податливи на алергии и топлите пролетни дни се превръщат в неприятно преживяване. Как да се справим с пролетните неразположения?

Сенна хрема

Сенната хрема е една от най-разпространените пролетни алергии. Причинител са малки частици във въздуха (най-често полените), които вдишваме през носа и устата. Попадайки в белите дробове предизвикват различни алергични реакции като тежка кашлица, хрема, подути очи, отпадналост и често кихане. Най-лесният вариант е да избягваме среда с високо съдържание на полени, но това не винаги е възможно. Преди да прибегнете към лекарствата, които често лекуват единствено симптомите на алергиите, запознайте се с някои природни начини да се справите с неприятните усещания и да се насладите на пролетта радостно.

Плодове и зеленчуци. Едно от основните преимущества на пролетта е разнообразието от свежи витаминозни плодове и зеленчуци. Пресните продукти ще ви помогнат да снабдите тялото с енергията, която му е липсвала през зимните месеци и да се преборите по-лесно с външните дразнители.

 

Храни, богати на витамин С. Витамин С е един от най-важните елементи, предпазващи тялото ни от болести. Има силно успокояващ ефект върху алергиите, затова е добре да го включите в менюто си. Храни, богати на витамина, са броколите, цитрусите, магданоз, зеле, лук, чесън, коприва.

 

Чай. Билките са изпитан природен метод и за всяка болест, природата ни е дарила с лекарство. Чай от хвощ, живовлек и цвят от роза повлиява добре алергичните реакции. Отварата се пие по 100мл преди всяко хранене.

Както вече знаете, копривата е едно от най-мощните лекарства срещу сенната хрема. Можете да я приемате като чай или супа, ястие.

Вода и чист въздух. Приемането на големи количества вода помага на тялото да изхвърли вредните отпадъци от организма и спомага за обмяната на вечества и прилива на енергия. Пийте по 1,5-2 л вода всеки ден в дните на пролетта. Също така, перете чаршафите, в които спите с вряла вода всяка седмица, прахосмучете по-често и не отваряйте прозорците на дома си в пиковите часове на концентрация на полети – рано сутрин и следoбед.

Пролетна умора

Друго често срещано неразположение е т. нар. пролетна умора. Въпросното явление не е класифицирано като конкретно медицинско заболяване или алергия, но е факт, че всяка година усещането за умора в началото на март и април, ни събаря. Някои от теориите твърдят, че се дължи на изразходените запаси на витамини и минерали през зимата, но яснота от научна гледна точка още не е постигната. Намерихме някой ефективни методи за олекотяване на прехода към пролетта.

Джинджифил. Джинджърът има силно детоксикиращо действие и увеличава енергията. Тонизира цялото тяло и е особено подходящо за страдащи от храносмилателни проблеми.

Жен-шен. Азиатската билка е известна със способността си да увеличава виталността. Също така подобрява умствената и физическа дейност.

Годжи бери. Вкусните малки плодчета съдържат невероятни нутриенти и са страхотно средство за лечение на пролетната умора. Богати са на витамини, микро елементи, подобряват настроението и съня.

 

Гуарана. Плодовете на гуараната съдържат калций, магнезий, фосфор и калий – елементи, които повишават жизнеността, подпомагат паметта и настроението.

 

Дори и да не можете да си набавите някои от тези екзотични плодчета, убедете се че осигурявате на тялото си достатъчно свежи сезонни плодове и зеленчуци. Те са също богат източник на множество микро елементи и витамини, от които тялото ви ще се почувства жизнено и обновено.

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...