Всички ние водим изключително забързан начин на живот – в него трябва да съчетаваме работа, семейство, домакински задължения и някъде там да ни остава и по малко свободно време за почивка.
Колкото и да сме изморени обаче, наясно сме, че няма по-хубаво нещо от домашната храна.
Затова вечер, след работа, след като сме прибрали децата от детска градина/училище и сме им помогнали за домашните, отиваме в кухнята и някак събираме сили да сготвим вкусна и прясна храна за семейството си. Точно в такива моменти ни се иска нещата да се случват супер бързо и да имаме няколко хитри трикчета, с които да излъжем часовника и да спестим от времето за приготвяне на ястието.
Едно от най-досадните задължения в кухнята е беленето. Когато става дума за моркови, краставица или картофи, използваме белачка и се справяме сравнително бързо. Но какво става, когато трябва да белим продукти, които просто не могат да се обелят с белачка. Два типични примера за такива продукти са доматите и чесъна. Ако за някоя ястие или салата ни трябват белени домати, това означава, че трябва да сложим вода, да я изчакаме да заври, да си приготвим и купа с лед, за да шокираме доматите. И ако всичко на всичко ни е нужен само един домат, отделяме 10-15 минути само за да обелим този домат. Какво ако ви кажем, че можете да обелите домат точно за 30 секунди и да си спестите цялото
това време? Всичко, което ви е нужно, е микровълнова печка. Правите кръстче на дупето на домата – така, както правите и ако ще го слагате във вряща вода и шокирате в ледена след това. Когато направите кръстче, слагате домата в микровълнова за
точно 30 секунди. Не дръжте домата повече, защото може да гръмне! След 30 секунди извадете домата и с помощта на ножче отделете ципата. Ще се изненадате колко лесно се маха тя.
А как процедираме с чесъна? Отново ползваме микровълновата. Може да сложите направо цялата глава чесън или да я срежете наполовина. Слагате я в микровълновата за 20 секунди и след това люспичката на чесъна пада сама с леко разтъркване и остават перфектно обелени скилидки. Внимавайте, защото може малко да пари. И това е!
Две супер лесни трикчета, които пестят изключително много време и са особено полезни, когато не разполагаме с излишно такова.