100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Как да НЕ изхвърляте никаква храна

Има хора, които казват „не мога да ям два пъти от едно и също ядене“ и ако остане такова, задължително отива в кофата. Или пък виждат, че някои зеленчук е променил леко цвета си и веднага го изхвърлят. Ние сме на другата крайност – мразим да хвърляме храна и особено качествена храна. Готовисме да направим всичко възможно, за да оползотворим дори леко започнала да се разваля храна, само и само за да не я изхвърлим. И причината за това не е нито бедност, нито икономия. Причината е, че има безумно много гладуващи хора по света, така че ние да си позволяваме лукса да изхвърляме храна.

Подбрали сме ви няколко хитри трика, с които да оползотворите продукти, които са постояли в хладилника повече от необходимото.
1. Зеленчуци, които леко са почнали да завяхват или да омекват
Ако имате в хладилника няколко такива зеленчука, може да си направите от тях вкусна гарнитура за основно или заготовка за пастет. Измийте зеленчуците, отстранете загнилите части, ако има такива, нарежете на кубчета, сложете в тава, овкусете със зехтин, сол и подправки и оставете да се опекат. Можете да сервирате така като гарнитура или да пасирате на вкусен пастет с малко лимонов сок и тахан.
2. Омекнали домати
Изобщо няма да ви учудим тук, като ви кажем – превърнете ги в доматен сос. Доматеният сос може да използвате за основа на много ястия още веднага или да съхраните във фризер, докато се наложи да го използвате. Ако ви е останала салата от домати от предния ден, също може да я превърнете в доматен сос или пюре.
3. Кисело мляко
Особено ако квасите домашно мляко или си купувате отнякъде такова, то знаете, че срокът му на годност никак не е както купешкото, което може да издържи и 3 месеца извън хладилник.  Та, какво да правим, ако леко е променило вкуса си и е започнало да киселее. Киселото се убива със сода, затова
може да ползвате въпросното мляко за всяка една рецепта, изискваща мляко и хлебна сода – питки, баница, овесени бисквити, палачинки, мъфинчета, кексове и каквото още се сетите.
4. Прясно мляко
Него също може да използвате за месене – бабите казват, че дори с леко развалено мляко питките стават по-вкусни. Другият вариант е да си направите от него извара. Сложете го на котлона и след като заври, то само ще се пресече и ще започне да се превръща в извара. Оставете, докато се пресече и после прехвърлете в цедка с тензух, за да се отдели изварата.
5. Кашкавал
Различните видове сирена и кашкавали много бързо мухлясват. Това обаче не бива да ви притеснява и не се налага да хвърляте цялото парче. Просто внимателно отстранете мухлясалото и ще се убедите, че кашкавалът си е годен за консумация – това се отнася за твърди и полутвърди сирена. Лесен и удобен начин за съхранение на кашкавал е фризерът – кашкавалът няма да загуби вкусовите си качества, ако го замразите, а след това оставите да се
размрази естествено, когато ви се наложи да го използвате.
Ако пък имате повечко сирене, съхранявайте във саламура, за да запазите за по-дълго. Ако ви се струва, че е променило вкуса си, използвайте го за баници, питки, пълнеж за нещо миш-маш.

6. Овесена каша
Ако обичате да закусвате сутрин овесена каша или мляко с овесени ядки, то може би понякога ви се е случвало да направите повече отколкото можете да изядете. Какво да направим в такъв случай? Превърнете остатъка в бисквити! Добавете още малко мляко, мед, ванилия, сушени плодове, ядки и овесени ядки или пълнозърнесто брашно до получаване на гъста смес. Разпределете в тава върху хартия за печене и печете 20-тина минути на 180 С или до готовност.
7. Хляб
Ако имате повечко останал хляб, който вече е започнал да изсъхва, имате няколко опции. Можете да го нарежете на кубчета, да овкусите с подправки, зехтин, сол и да запечете дохрупкавост. Така ще си имате страхотни домашни крутони за супа или просто за снакс. Другият вариант е да оставите хляба да се изсуши напълно – сложете го върху вестник или кърпа и оставете да съхне. Най-бързо ще стане на проветриво място – например на терасата. После блендирайте хляба и имате домашна галета.
8. Банани
Ако бананите са започнали леко да покафеняват, а вие сте от хората, които не обичат кафяви банани, отново ви предлагаме две опции. Можете да си направите с тях бананов хляб, да добавите в овесени бисквити, кексчета или всеки десерт, който ви хрумне, като просто ги намачкате с вилица и смесите с останалите съставки – те ще подсладят десерта, така че ще сложите и по-малко други подсладители и ще му придадат страхотен бананов вкус. Другата опция – нарежете на парчета и сложете във фризера за няколко часа – след това блендирайте с какао, малко мед, ядково мляко и други плодове и имате страхотен веган сладолед с минимумкалории.
9. Бисквити, кекс, мъфини
Ако са ви останали бисквити, кексчета, мъфини или други видове сладкиши с такава структура, които вече или са омекнали, или пък изсъхнали, можете да ги ползвате за основа на друг десерт. Например може да си направите бонбони от тях, като смелите всичко заедно с малко мляко, масло, какао, кокосови стърготини и оформите бонбони. Може да ги използвате и за основа на чийзкейк.
10. Ябълки
Ябълките са едни от най-трайните плодове, но все пак се случва и те да започнат да се развалят. В никакъв случай не ги изхвърляйте – обелете, отстранете негодното за консумация и настържете ябълките. Използвайте ги за щрудел, ябълков сладкиш, добавка към бисквити,
кексчета и всичко, за което се сетите.

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...