Днес е Ивановден (7 януари). Определян е като най-празнуваният именден у нас, защото днес празнуват над 300 000 българи.
Ивановден е един от най-големите християнски празници. Знаете ли какво по традиция се сервира на този ден?
На този ден се ходи на гости на кума. Младоженците носят задължително кравай, баница и вино. Носят се също кървавица и свинско месо.
Ако очаквате гости за Ивановден, трябва да приготвите една наистина богата празнична трапеза. Какво да има на нея?
Варено жито, ошав, фасул, свинско със зеле, свински ребра, печена кървавица, суджук (луканка), баница са нещата, които трябва да присъстват на трапезата в чест на Йоан Кръстител.
След Коледа вече не се пости и българите обичали да си угаждат за празника с много месо на трапезата.
Нещо, което традиционно се приготвя на Ивановден, е пълнено свинско бутче.
Другото задължително е баницата.
Още една идея за основно ястие, което се прави традиционно за Ивановден, е Зрял фасул яхния.
На Ивановден традционно се пие ошав - ето и нашето предложение Смесен ошав. Прави се от сушени плодове по желание, изберете вашите най-любими и пригответе ошава по вашия вкус.
За да спазите традициите за Ивановден пригответе задължително варено жито - това е десертът на българите от векове насам, затова заложете и вие на традицията.