100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Ивановен - най-празнувания имен ден

Днес е Ивановден (7 януари). Определян е като най-празнуваният именден у нас, защото днес празнуват над 300 000 българи.

Ивановден е един от най-големите християнски празници. Знаете ли какво по традиция се сервира на този ден?

На този ден се ходи на гости на кума. Младоженците носят задължително кравай, баница и вино. Носят се също кървавица и свинско месо.

Ако очаквате гости за Ивановден, трябва да приготвите една наистина богата празнична трапеза. Какво да има на нея?

Варено жито, ошав, фасул, свинско със зеле, свински ребра, печена кървавица, суджук (луканка), баница са нещата, които трябва да присъстват на трапезата в чест на Йоан Кръстител. 

След Коледа вече не се пости и българите обичали да си угаждат за празника с много месо на трапезата. 

Нещо, което традиционно се приготвя на Ивановден, е пълнено свинско бутче. 

Другото задължително е баницата.

Още една идея за основно ястие, което се прави традиционно за Ивановден, е Зрял фасул яхния. 
На Ивановден традционно се пие ошав - ето и нашето предложение Смесен ошав. Прави се от сушени плодове по желание, изберете вашите най-любими и пригответе ошава по вашия вкус.

За да спазите традициите за Ивановден пригответе задължително варено жито - това е десертът на българите от векове насам, затова заложете и вие на традицията. 

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...