Домашна плодова напитка, с която да подобрите настроението си в тези мрачни, студени дни. Безалкохолният ябълков сайдер набира все по-голяма популярност. Той представлява нефилтрирана, неподсладена и безалкохолна напитка на основата на ябълки. Най-хубавото е, че е лесен и евтин за приготвяне в домашни условия.
Може да бъде непрозрачен, благодарение на малките плодови парченца, или пък с по-остър вкус, в сравнение с обикновения ябълков сок. Общо взето, зависи от използваните ябълки. За да издържи по-дълго, може да бъде замразен.
На много места по света се сервира на Коледа и Нова Година, като тогава се поднася затоплен и подправен, подобно на греяното вино.
Как да си го приготвите?
Необходими са:
10 ябълки по избор
захар на вкус (пол ч.ч. или цяла)
4 канелени пръчици
4 с.л. бахар
Приготвяне:
Нарежете ябълките на четвъртинки, като не е необходимо да ги белите и чистите от семките.
В голяма тенджера, подходяща за приготвяна на зимнина, поставете плодовете и я напълнете с вода.
Добавете захарта.
Обвийте 2 пъти канелените пръчици и бахара в марля, завържете и поставете в тенджерата.
Варете сместа 1 час на висока температура, непокрита, като проверявате и разбърквате периодично.
Намалете температурата и оставете да къкри около 2 часа, покрита с похлупак.
Извадете подправките. По избор, можете или да оставите плодовете, или да извадите парчетата ябълка с решетъчна лъжица и да ги намачкате с помощта на преса за картофи.
Охладете. След като изстине, прецедете в голяма купа. След като сте прецедили сока, изстискайте хубаво остатъците от плодовете, като ги увиете в марля или тензух.
Можете да приберете сайдера в стъклена бутилка, която се затваря плътно, я да държите в хладилника до една седмица. След този период, можете да замразите остатъка.
Можете да го сервирате затоплен или студен, да го гарнирате с канела или друга подправка.
Ако искате да бъде диетичен, заменете бялата захар с някоя от нейните полезни алтернативи.
За по-голямо количество, увеличете дозата на продуктите.