На всички ни са известни и познати татарските кюфтета – това е обикновеното кюфте, напълнено с плънка от различни продукти – гъби, кашкавал, чушки, сирене, бекон. Типична рецепта за България, която често се приготвя за разнообразяване на трапезата. Днес ви предлагаме една по-хубава интерпретация на татарското кюфте, което е не просто пълнено, но и оваляно в хрупкава панировка и изпечено на фурна.
Продукти:
-
500 г кайма – смес от свинско и говеждо
-
2 лука
-
1 червена чушка
-
Подправки за каймата – сол, черен пипер, червен пипер, риган, чубрица, шарена сол, пушен червен пипер, чесън на прах.
-
За пълнежа – различни видове сирена, нарязани на дребно. В случая са използвани кашкавал, моцарела и топено сирене.
-
За панировката – 1 яйце + смес от галета, сусам и смлени бадеми.
-
2 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
Каймата се омесва с наситнените лук, чушка, малко мазнина и подправки по избор.
Сирената за плънката се нарязват на дребно.
В една чиния се разбива яйцето с малко сол и 1 с.л. вода. В друга чиния се смесват галетата със сусама и смлените бадеми – бадемите и сусамът могат да се пропуснат или да се заменят с други ядки.
Кюфтетата се оформят, като във всяко се слагат от различните сирена. Овалват се първо в яйце, после в панировката и се редят в тава, застлана с хартия за печене и леко намазнена със зехтин. Когато всички кюфтета са наредени в тавата, върху всяко се капват няколко капки зехтин.
Пекат се на силно загрята фурна за 20-30 минути.