Гратенът, или както още е известен у нас – огретенът, е страхотно ястие, което има множество вариации за приготвяне. Днес ви предлагаме една бърза и лесна рецепта, подходяща както за обяд, така и за гарнитура към основно.
Необходими продукти за 6 порции:
-
1 кг картофи
-
1 скилидка чесън
-
300 г готварска сметана
-
1 червен лук
-
1 с.л. масло
-
100 г настърган чедър
-
Подправки – сол, пипер, индийско орехче, прясна мащерка
Начин на приготвяне:
Обелете картофите и ги нарежете на много тънки филийки с помощта на приставка за ренде. Можете да използвате и белачка или много остър нож, но това ще отнеме повече време.
Нарежете лука също на тънки филийки. Смесете сметана с подправките.
Тавата или тигана, в който ще готвите, натъркайте добре със скилидката чесън. След това с пръсти намажете маслото по дъното и ръбовете на съда. Може да го направите и с размекнато масло и четка.
Започнете да редите гратена, като на дъното сложите картофи, резенчета лук, около 1/3 от настъргания чедър, малко прясна мащерка и около 1/3 от сметаната. Направете още един такъв слой, а последния направете, като наредите картофи, залеете сметаната и накрая сложите чедъра. Печете в загрята на 200 С фурна около 1 час.