100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Гратен с картофи и чедър

Гратенът, или както още е известен у нас – огретенът, е страхотно ястие, което има множество вариации за приготвяне. Днес ви предлагаме една бърза и лесна рецепта, подходяща както за обяд, така и за гарнитура към основно.

Необходими продукти за 6 порции:

  • 1 кг картофи

  • 1 скилидка чесън

  • 300 г готварска сметана

  • 1 червен лук

  • 1 с.л. масло

  • 100 г настърган чедър

  • Подправки – сол, пипер, индийско орехче, прясна мащерка

Начин на приготвяне:

Обелете картофите и ги нарежете на много тънки филийки с помощта на приставка за ренде. Можете да използвате и белачка или много остър нож, но това ще отнеме повече време.

Нарежете лука също на тънки филийки. Смесете сметана с подправките.

Тавата или тигана, в който ще готвите, натъркайте добре със скилидката чесън. След това с пръсти намажете маслото по дъното и ръбовете на съда. Може да го направите и с размекнато масло и четка.

Започнете да редите гратена, като на дъното сложите картофи, резенчета лук, около 1/3 от настъргания чедър, малко прясна мащерка и около 1/3 от сметаната. Направете още един такъв слой, а последния направете, като наредите картофи, залеете сметаната и накрая сложите чедъра. Печете в загрята на 200 С фурна около 1 час.   

Полезни съвети

Как да НЕ изхвърляте никаква храна

Има хора, които казват „не мога да ям два пъти от едно и също ядене“ и ако остане такова, задължително отива в кофата. Или пък виждат, че някои зеленчук е променил леко цвета си и веднага го изхвърлят. Ние сме на другата крайност – мразим да хвърляме храна и особено качествена храна. Готовисме да направим всичко възможно, за да оползотворим дори леко започнала да се разваля храна, само и само з...

Вкусна питка с масло за Бабинден

На 8 януари отблезяваме Бабинден. Денят е хубав български празник, свързан с раждането на децата. Нарича се така, защото на празника се почита и помощта на бабите от селото, която те са оказали на младите майки по време на раждането, или т.нар. бабуване. Денят е свъ...