100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Голяма Богородица - Мариин ден 15 август

Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично, Голяма чьорква - в народния календар на този ден се почита Света Богородица, като покровителка на майчинството и на жените, защитница на семейното огнище. Тачат я главно неотродилите жени.

 

Раздават се, предварително осветени в църква, първите плодове за сезона - грозде, дини, както и обредни хлябове за здраве и за "Бог да прости умрелите".

 

За здраве се колят курбани и се правят сборове и храмови празници там, където Богородица е патрон на местната църква.

 

В Търновско се месят и раздават кравайчета за здраве на воловете, както на Власовден на други места.

 

В християнската религия празникът е свързан със смъртта на Божията майка - на 64-годишна възраст Богородица се моли в Елеонската пещера, когато й се явява архангел Гавраил с палмова клонка връка и й възвестява, че след три дни духът й ще се пресели в Царството небесно.

 

Преди да умре, тя пожелава да види още веднъж всички апостоли, след което ангелите идват да приберат душата й. Погребана е в пещера до  Гетсиманската градина, която на третия ден от смъртта й остава празна, тъй като светицата възкръсва.

 

Именници: Мария

 

Обредна трапеза: жито, царевица, тиганици, варена тиква, прясна пита, пиле каша, грозде, диня

 

Източник: Календарни празници и обичаи на българите

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...