100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Ежедневната консумация на сусам предпазва от рак на гърдата

Ракът на гърдата засяга все повече жени както у нас, така и по света. Във Великобритания ракът на гърдата е най-разпространеното онкологично заболяване и представлява 15% от всички злокачествени болести. В България статистиката е още по-стряскаща – при жените в България ракът на гърдата представлява 27,3 % от злокачествените образувания. Установено е, че всяка година заболяемостта се увеличава със средно 1,8%. Само през 2011 г. у нас са регистрирани близо 4000 случая.

Миналата година във Великобритания се провеждат редица научни изследвания от „Cancer Research UK”, които доказват, че сусамовото семе може успешно да предотврати това заболяване. Причините за това са няколко:

  1. Сусамът съдържа в огромни количества фитоестрогени – те спомагат за регулирането на производството на естрогени. Те са способни да регулират синтеза и да компенсират липсата на естрогени до необходимото ниво. Освен това имат свойството да възпрепятстват растежа и разпространението на туморните образувания, ако вече има такива в организма. Тоест, от една страна предпазват от заболяване, от друга, при наличие на такова – предпазват от нарастването му и разпространението и съответно спомагат за лечението.

  2. Сусамът не просто съдържа фитоестрогени, а точно определен вид – лигнани. Те са известни още като полифеноли. Много изследвания са доказали, че лигнаните и по-точно ентеролактонът (основният лигнанов метаболит), предпазват от рак на гърдата, рак на простатата и дебелото черво, както и от сърдечно-съдови заболявания. Лигнаните действат добре на обмяната на кръвната захар, имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Освен сусамовото семе други храни, съдържащи лигнани, са:

  • Ленено семе;

  • Тиквени семки;

  • Слънчогледови семки;

  • Макови семки;

  • Храни, съдържащи фибри като кашу, зеле, броколи, пълнозърнести храни.

  1. Сусамът съдържа и сезамин, за който също е доказано, че спира развитието на ракови клетки.

  2. Освен това сусамът е богат на калций, цинк, мед, магнезий, заради което оказва благоприятно въздействие върху ревматичен артрит, сърдечно-съдови и респираторни заболявания, повишено кръвно налягане, остеопороза, менопауза, повишени нива на холестерол, слаба имунна система, мигрена.

Сусамът лесно може да се включи към ежедневното меню като добавка към салати, смутита, овесена каша – изобщо, почти всяко ястие може да се наръси със сусам, като така освен че ястието ще стане по-вкусно, но и ще добавите полезни вещества към хранителния си режим.  

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...