Един ефектен десерт, чието приготвяне отнема точно 15 минути. За съжаление, след това са нужни около 4 часа да стегне, но пък вкусът накрая си заслужава. Много подходящ за гости и събирания, тъй като хем е ефектен, хем не отнема много време.
Продукти за 4 порции:
-
1 с.л. мазнина с неутрален вкус
-
200 мл прясно мляко
-
200 мл сладкарска сметана
-
5 г желатн
-
30 мл вода
-
30 г захар
-
Щипка сол
-
1 ч.л. ванилия
-
120 г шоколад
За шоколадовата заливка, която е по желание, защото и без нея десертър е страшно вкусен:
-
120 г шоколад
-
160 г сладкарска сметана
Начин на приготвяне:
Намажете 4 чашки (вместимост 150 мл) с мазнина, за да е по-лесно изваждането на панакотите после. Може да използвате стъклени, пластмасови или порценалови, а може и други купички с желана от вас форма.
Разбъркайте желатина със студената вода и оставете за 5-10 минути, докато набъбне.
През това време в тенджерка сложете сметаната, млякото, захарта и солта и гответе на умерен огън – сместа не трябва да завира. Свалете от котлона и добавете ванилията и нарязания на дребно шоколад. Разбъркайте, докато шоколадът се разтвори напълно.
Прибавете към тази смес набъбналия вече желатин и разбъркайте добре. Разпределете сместа в чашките – за да сте сигурни в гладкостта на крема, може да използвате цедка.
Оставете за минимум 4 часа в хладилник.
Ако решите да приготвяте заливка, направете я точно преди сервиране. Начупете шоколада на малки парчета, прибавете към него сметаната и сложете на водна баня. Разбърквайте до пълното разтваряне на шоколада.
За да сервирате панакотата, потапяйте чашките в купа с гореща вода за няколко секунди и обръщайте в чиния. Може да си помагате и с нож. Залейте с шоколадовия сироп и гарнирайте с пресни плодове по избор.