100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Експресна шоколадова панакота

Един ефектен десерт, чието приготвяне отнема точно 15 минути. За съжаление, след това са нужни около 4 часа да стегне, но пък вкусът накрая си заслужава. Много подходящ за гости и събирания, тъй като хем е ефектен, хем не отнема много време.

Продукти за 4 порции:

 • 1 с.л. мазнина с неутрален вкус

 • 200 мл прясно мляко

 • 200 мл сладкарска сметана

 • 5 г желатн

 • 30 мл вода

 • 30 г захар

 • Щипка сол

 • 1 ч.л. ванилия

 • 120 г шоколад

За шоколадовата заливка, която е по желание, защото и без нея десертър е страшно вкусен:

 • 120 г шоколад

 • 160 г сладкарска сметана

Начин на приготвяне:

Намажете 4 чашки (вместимост 150 мл) с мазнина, за да е по-лесно изваждането на панакотите после. Може да използвате стъклени, пластмасови или порценалови, а може и други купички с желана от вас форма.

Разбъркайте желатина със студената вода и оставете за 5-10 минути, докато набъбне.

През това време в тенджерка сложете сметаната, млякото, захарта и солта и гответе на умерен огън – сместа не трябва да завира. Свалете от котлона и добавете ванилията и нарязания на дребно шоколад. Разбъркайте, докато шоколадът се разтвори напълно.

Прибавете към тази смес набъбналия вече желатин и разбъркайте добре. Разпределете сместа в чашките – за да сте сигурни в гладкостта на крема, може да използвате цедка.

Оставете за минимум 4 часа в хладилник.

Ако решите да приготвяте заливка, направете я точно преди сервиране. Начупете шоколада на малки парчета, прибавете към него сметаната и сложете на водна баня. Разбърквайте до пълното разтваряне на шоколада.

За да сервирате панакотата, потапяйте чашките в купа с гореща вода за няколко секунди и обръщайте в чиния. Може да си помагате и с нож. Залейте с шоколадовия сироп и гарнирайте с пресни плодове по избор.  

Полезни съвети

За вкусните смокини и безкрайните им ползи

Смокините са един от плодовете, който сме свикнали да приемаме по-скоро в сушено състояние. Причина за това е краткият сезон на пресните смокини, както и фактът, че не са особено трайни. Сушените смокини са също толкова полезни както и пресните, като разликата между тях е, че сушените съдържат повече захари. 100 г пресни смокини имат 74 ккал, докато същото количество сушени – цели 250 ккал. Осв...

Ето с кои храни да се предпазим от настинка

С това непрекъснато променящо се време навън никой не е застрахован от настинка. Не преценяваме как точно да се облечем. Освен това грипът продължава да върлува и дори по-студените температури за кратко да са го стопирали, то при най-малкото затопляне, отново ще започнат болестите. Затова е изключително важно да се грижим добре за себе си и за близките си. Разбира се, храната оказва з...