100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Експресна шоколадова панакота

Един ефектен десерт, чието приготвяне отнема точно 15 минути. За съжаление, след това са нужни около 4 часа да стегне, но пък вкусът накрая си заслужава. Много подходящ за гости и събирания, тъй като хем е ефектен, хем не отнема много време.

Продукти за 4 порции:

  • 1 с.л. мазнина с неутрален вкус

  • 200 мл прясно мляко

  • 200 мл сладкарска сметана

  • 5 г желатн

  • 30 мл вода

  • 30 г захар

  • Щипка сол

  • 1 ч.л. ванилия

  • 120 г шоколад

За шоколадовата заливка, която е по желание, защото и без нея десертър е страшно вкусен:

  • 120 г шоколад

  • 160 г сладкарска сметана

Начин на приготвяне:

Намажете 4 чашки (вместимост 150 мл) с мазнина, за да е по-лесно изваждането на панакотите после. Може да използвате стъклени, пластмасови или порценалови, а може и други купички с желана от вас форма.

Разбъркайте желатина със студената вода и оставете за 5-10 минути, докато набъбне.

През това време в тенджерка сложете сметаната, млякото, захарта и солта и гответе на умерен огън – сместа не трябва да завира. Свалете от котлона и добавете ванилията и нарязания на дребно шоколад. Разбъркайте, докато шоколадът се разтвори напълно.

Прибавете към тази смес набъбналия вече желатин и разбъркайте добре. Разпределете сместа в чашките – за да сте сигурни в гладкостта на крема, може да използвате цедка.

Оставете за минимум 4 часа в хладилник.

Ако решите да приготвяте заливка, направете я точно преди сервиране. Начупете шоколада на малки парчета, прибавете към него сметаната и сложете на водна баня. Разбърквайте до пълното разтваряне на шоколада.

За да сервирате панакотата, потапяйте чашките в купа с гореща вода за няколко секунди и обръщайте в чиния. Може да си помагате и с нож. Залейте с шоколадовия сироп и гарнирайте с пресни плодове по избор.  

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...