100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен

Навън е най-хубавият сезон - сезонът на ябълките. 

Не можете да отречете, че сте малко по-благосклонни към есента и студеното време, което носи, само заради това, че ни дарява с най-любимите ни ябълки.

На всички ни е известна поговорката "Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен". И наистина, ако се придържаме към това правило, ще бъдем много, много по-здрави. 

Винаги сме били на мнение, че няма по-хубаво от пресните плодове и зеленчуци. Те са богати на витамини, минерали, фибри и всякакви полезни вещества.

Само че има и някои изключения. 

Например, съвсем наскоро ви показхме, че и печените ябълки могат да бъдат много полезни

А сега искаме да ви предложим още едно приложение на любимите ни ябълки. Става дума за чай от ябълки. 

Чаят от ябълки е традиционна напитка за Турция. Там го консумират редовно.

Ние ще ви кажем защо е супер полезен чаят от ябълки и защо трябва и ние да започнем да го пием всеки ден.

Чай от ябълки в типични турски чаши - wikipedia.org

Ябълковият чай е чудесно средство за превенция срещу простудни заболявания, особено в есенните и зимните месеци. В ябълковата кора се съдържа урсолова киселина, която поддържа мускулната маса. Въпросната киселина спира покачването на кръвната захар и възпрепятства увеличаването на лошия холестерол. 

Чаят от ябълки, който задължително се приготвя с корите, е чудесно средство за повишаване на имунитета. 

Чаят от ябълки има още едно невероятно предимство - помага за отслабването. Как ли? Ябълковите кори увеличават количествтото масна тъкан, което пък стимулира изгарянето на калории, а съответно и отслабването. 

Ябълковият чай е много богат на пектин и антиоксиданти, които помагат за пречистване на тялото от вредни вещества и токсини, което отново има краен резултат - загуба на килограми. 

Какво ни е нужно, за да си приготвим полезния чай? 

- 5 бр ябълки

- 4 ч.ч. вода

- 1-2 щипки карамфил

- 1 пръчка канела

- мед (по ваше желание)

Може да приготвите чая само от корите на ябълките или да използвате и самите ябълки. Имайте предвид, че основно в корите са съсредоточени полезните вещества.

Обелете ябълките и ако решите да ги ползвате, нарежете ги на парчета. 

Сложете водата да заври. Добавете корите на ябълките (+ самите ябълки) и карамфила. Оставете да се вари 40-50 минути. Добавете канелата и оставете още 20-30 минути. 

После прецедете и овкусете с мед. 

Пийте от чая по 1 ч.ч. на ден. Може да консумирате топъл или студен. 

 

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...