Навън е най-хубавият сезон - сезонът на ябълките.
Не можете да отречете, че сте малко по-благосклонни към есента и студеното време, което носи, само заради това, че ни дарява с най-любимите ни ябълки.
На всички ни е известна поговорката "Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен". И наистина, ако се придържаме към това правило, ще бъдем много, много по-здрави.
Винаги сме били на мнение, че няма по-хубаво от пресните плодове и зеленчуци. Те са богати на витамини, минерали, фибри и всякакви полезни вещества.
Само че има и някои изключения.
Например, съвсем наскоро ви показхме, че и печените ябълки могат да бъдат много полезни.
А сега искаме да ви предложим още едно приложение на любимите ни ябълки. Става дума за чай от ябълки.
Чаят от ябълки е традиционна напитка за Турция. Там го консумират редовно.
Ние ще ви кажем защо е супер полезен чаят от ябълки и защо трябва и ние да започнем да го пием всеки ден.
Чай от ябълки в типични турски чаши - wikipedia.org
Ябълковият чай е чудесно средство за превенция срещу простудни заболявания, особено в есенните и зимните месеци. В ябълковата кора се съдържа урсолова киселина, която поддържа мускулната маса. Въпросната киселина спира покачването на кръвната захар и възпрепятства увеличаването на лошия холестерол.
Чаят от ябълки, който задължително се приготвя с корите, е чудесно средство за повишаване на имунитета.
Чаят от ябълки има още едно невероятно предимство - помага за отслабването. Как ли? Ябълковите кори увеличават количествтото масна тъкан, което пък стимулира изгарянето на калории, а съответно и отслабването.
Ябълковият чай е много богат на пектин и антиоксиданти, които помагат за пречистване на тялото от вредни вещества и токсини, което отново има краен резултат - загуба на килограми.
Какво ни е нужно, за да си приготвим полезния чай?
- 5 бр ябълки
- 4 ч.ч. вода
- 1-2 щипки карамфил
- 1 пръчка канела
- мед (по ваше желание)
Може да приготвите чая само от корите на ябълките или да използвате и самите ябълки. Имайте предвид, че основно в корите са съсредоточени полезните вещества.
Обелете ябълките и ако решите да ги ползвате, нарежете ги на парчета.
Сложете водата да заври. Добавете корите на ябълките (+ самите ябълки) и карамфила. Оставете да се вари 40-50 минути. Добавете канелата и оставете още 20-30 минути.
После прецедете и овкусете с мед.
Пийте от чая по 1 ч.ч. на ден. Може да консумирате топъл или студен.