100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Домат - здраве и вкус на квадрат

Обичате домати, нали? Под формата на салата с чаша приятна ракия или с питка и сирене. Доматът трябва да присъства на масата колкото се може повече.

Вероятно знаете, че доматът всъщност не е зеленчук, а плод.

Няколко любопитни доматени факти.

Родината на домата е Централна и Южна Америка - от Мексико до Перу. Растението е многогодишно с кратък живот. Отглежда се като едногодишно. Доматът обича топлината и влагата. Има над 10 хиляди сорта домати. Както вече споменахме, от гледна точка на ботаническата класификация, според функциите, които изпълнява в растението, доматът е плод.

По тази класификация понятие "зеленчук" няма, а различните зеленчуци биват плодове (домат, краставица, чушка и много други), кореноплоди (цвекло), грудки (картофи).

Доматеният сос е отличен начин за почистване на всичко, което е направено от мед - от медни бижута до медни саксии. Солта и киселината на доматения сос помагат за премахването на медния оксид, оставяйки с ярък блясък предметите, направени от този метал.

През XVII век във Великобритания е широкоприета тезата, че доматите са отровни. Тази теза е властвала във вкусовете на британците до XVIII век, когато доматите се превръщат в основна част от менюто на Острова.

Къпането в доматен сок е отличен начин да премахнете миризмата от вас или вашия домашен любимец, ако ви е нападнал скункс.

Доматеното пюре е отличен начин да премахнете хлора от косата си. Доматеното пюре също така помага и да си възвърнете естествения нюанс на косата си.

Ще ви запознем малко по-подробно със състава на домата и неговите хранителни стойности. Доматът е от сем. Картофови.

И тъй като имаме малко съмнения как точно да наречем домата – плод или зеленчук, ще направим едно уточнение.

В готварството сме свикнали да наричаме домата зеленчук, но за ботаниката той е плод. В нашата статия предпочитаме да го наричаме зеленчук, тъй като това е популярното схващане.

Хранителен състав за 100 г домат

Калории 18

Наситени мазнини 0 г

Холестерол 0 мг

Натрий 5 мг

Калий 237 мг

Общо въглехидрати 3.9 г

Диетични фибри 1.2 г

Захари 2.6 г

Витамини А, С, В, D 

Елементи – магнезий, цинк, желязо.

Една от важните полезни характеристики на домата е, че съдържа антиоксиданта ликопен. Всъщност доматът е част от списъка с най-богатите на антиоксиданти храни. Ликопенът е известен, като най-сериозното средство за превенция на рак.

 

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...