100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Чушки - откъде идва и как въздейства един от любимите зеленчуци

Чушките са сред най-любимите зеленчуци на малки и големи. Почти няма рецепта, в която да не ги добавим – за вкус, мирис или... просто ей така. Трапезата става много по-красива, когато на нея присъства красивия зеленчук – пресен, цветен и ароматен.

 

История на чушките

Чушките са многогодишни растения от семейство картофови. За тяхна родина се считат южните части на Северна Америка. Западна Индия също се смята за земя, по която за пръв път са отглеждани чушки. Е Европа първите чушкови семена са пренесени от Христофор Колумб като подарък за испанската кралица.

Първо се използвали само зелените сортове чушки, след което червените. На по-късен етап започват да се отглеждат и жълти и оранжеви видове чушки.

 

Видове чушки

Видът и вкусът на чушките зависят от сорта на растението. Съществуват стотици видове с различни размери, форми и цветове. Няма да ни стигне цял ден, за да ги изброяваме. Но пък има и такива, които по-често използваме и които по-лесно намираме в магазините.

По цвят, най-разпространени са червените, зелените, белите, жълтите и оранжевите чушки. Ако трябва да бъдем по-точни, зелените и червените са един сорт. Цветът им зависи от времето, в което ги берем. Ако в началото на лятото искаме да прибавим свежа чушка от градината към салатата, то тя би била зелена. Към края, обаче, цветът е червен, а вкусът – сладък и неповторим. В някои страни по света съществуват дори и виолетови на цвят чушки.

По сорт, може да определим като най-известни (поне в България) капията, сиврията, чорбаджийската чушка и камбата. Интересно е, че в Русия камбата, която е най-разпространеният сорт там, се нарича "болгарский перец", или иначе казано - български пипер.

Сред лютите чушки, най-познати на българите, са сортовете шипка и рибка. Разликата между сладките и лютите чушки е съставката капсаицин, която я има само при лютивите. Капсаицинът е вещество, което подпомага бързото изгаряне на калориите и което има изразено антиоксидантно действие и благоприятно влияние върху процесите на кръвоснабдяване на кожата.

 

Приложение

Чушките са подходящи за готвене и приготвяне на салати. Често в ежедневието ги използваме и като подправка - под формата на червен пипер и лют пипер.

Най-известните ястия с чушки в България са пълнени чушки с кайма и ориз, чушки бюрек, печена капия с оцет и чесън, туршия от камби и една рецепта от детството – пълнени чушки със сирене.

Също така, почти няма супа, в която да не се добавят чушки. В различните яхнии също много добре си пасват със свинското месо, пилешкото или телешкото.

Самостоятелно чушките могат да се използват и за барбекю или скара. Приготвени по този начин, те са перфектната гарнитура към всяко едно ястие.

Някои видове чушки се използват за лекарства или за декоративни цели.

Полза от чушките

Чушките са зеленчуци, богати на витамините A, B1, B2, B6, C и E. Количеството витамин C, което съдържат, е много по-голямо от това в цитрусите.

Червените чушки съдържат по-голямо количество витамин C от зелените. Каротина в състава им също е повече.

Чушките имат и високо съдържание на цинк, който е двойно повече спрямо това в краставиците, доматите и тиквата, и е четири пъти по-голямо от това в динята.

Чушките имат свойството да предпазват от сърдечно-съдови заболявания, тъй като в състава си имат биофлавоноиди.

В 100 гр чушки се съдържат към 24 мг фосфор, 10 мг калций, 13.2 гр магнезий, желязо, калий, ниацин, триптофан и захари.

 

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...