100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Чушки на хоризонта

 

Няма други като чушките! Или наричани в някои определни краища на татковината ни – пипер. Дали се казва „чушка“ или „пипер“ е горе-долу като въпроса с кокошката и яйцето – всеки има неоспорими доказателства в своя полза и всеки вярва в своята истина.

Без да се накърняват ничии разбирания, нека се направи едно уточнение:

Пиперът (Capsicum annuum), явяващ се пред нас в образа си на чушка, няма общо с черния и останалите видове (бял, черен и розов) пипер, ползван като подправка. В същото време е неточно на пиперките да им се казва чушки, тъй като плод от вида на чушките образуват и баклата, грахът, фасулът и още някой и друг зеленчук.

За нуждите на тази статия обаче ще се използват и двете имена на ядливите дарове на природата и „пипер“ и „чушка“ ще си бъдат синоними.

Още с името започват чудатостите на зеленчука. Сама по себе си чушката е куха ягода, но не спада към плодовете, а си е зеленчуково растение от семейството на картофите. Може би се водят далечни братовчеди компири и пиперки, защото не изглеждат като да имат нещо общо. В крайна сметка обаче няма значение кой какъв е, а кой с какво изпъква. В това отношение чушките взимат голямо предимство пред картофите, след като Христофор Колумб поднася на кралица Изабела точно чушки. Не си представяйте обаче, че завръщайки се от пътешествие той просто е хръвлил в краката ѝ един чушков букет и се извикал „ей, на – нося пиперки!“. Колумб е подходил по-тактично и е подарил на кралицата семената на зеленчука и кой знае тя какво чудо си е предтавяла, че ще порасне, а то – куха ягода.

Чушките обаче успели да се наложат по света и у нас с вкуса и многообразието си (червени, жълти, зелени и т.н.) и най-вече с възможността да се готвят по всички възможни начини.

Могат да се хапват сурови (натъпкани със сирене са най-вкусни, дано Колумб е показал на кралския двор този кулинарен трик), да се пекат, а после пържат (кралицата със сигурност е хапвал чушки бюрек на корем), да се пекат (на шиш с месо и лук), като само на сладко не са особено популярни, въпреки че има ентусиасти, правещи като зимнина желирано сладко от чушки.

Пиперките се нареждат сред едни от най-полезните зеленчуци, които можете да сложите на трапезата. В 100 г чушка се съдържат:
*13 г магнезий
*24 г фосфор
*10 мг калций

Те са богати още на витамините В1, В2, В6, А и Е, желязо, калий, триптофан и ниацин. Интересното е, че в една червена или оранжева чушка има повече витамин С, отколкото във връзка магданоз. Също така изобилстват от цинк, който е микроелемент, играещ ключова роля в растежа при малките деца.

Чушките е редно да се консумират без семките им. Помагат пр констипация, проблеми с черния дроб, жлъчката и при хипертония. Чудесно допълнение са към менюто на отслабващи, поради бедното си съдържание на калории. Единствено хора с обострен гастрит и проблемни хемороиди трябва да внимават с консумацията на пиперки. Всички останали могат да им се наслаждават както сурови, така и печени, пържени и както още ви е вкусно.

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...