100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Произведохме

Чисти зеленчуци срещу конвенционални - Рунд II

В първия рунд на сблъсъка между нашите чисти зеленчуци и техните конвенционално произведени аналози направихме сравнение по отношение на полезните хранителни вещества и свойства. 

Тъй като напоследък има доста материали, които се опитват да "разконспирират тъмната страна на био производството" и да наложат тезата, че видиш ли, няма разлика между едните и другите зеленчуци, за нас беше важно да започнем именно от полезността при пряко сравнение.

Както установихме, макар и на пръв поглед двата типа подходи да дават сходни резултати, когато се заровим по-дълбоко, намираме много съществена разлика в полезността. Но за повече детайли, прочетете статията ни тук.

Днес ще говорим за разликата, която ще усетите, ако пазарувате чисти зеленчуци от местни производители и ако залагате на конвенционална продукция, най-често с произход Турция, Гърци, Македния, Полша или Испания.

Защо е по-добре да заложите на местното производството?

Знание и яснота

Пазаруването от местни производители ви дава повече знание относно как са отгледани продуктите. Това, сравнено с магазините и пазарите като цяло - големи или малки. 

Ферми като нашата ви дават възможност сами да дойдете до градината и с очите си да се уверите във всичко, което казваме и правим. Няма скрито-покрито. Ние ви даваме възможност да опитате от продукцията, преди да поръчате, нещо, което няма как да направите в магазина или на пазара.

Ние подлежим на постоянен контрол и проверки, и повярвайте ни, обект сме на такива постоянно, тъй като сме изключително публични и лесни за откриване. 

Продукция, лишена от допълнителна химия

Транспортът на селскостопанската продукция като цяло е специфичен, тъй като ако е истинска, тя се разваля доста лесно и бързо. Затова например редим доматите на един ред и никога не ги застискаме с по-тежки зеленчуци. Берем нещата максимално късно, привечер и товарим през нощта, а разносът започваме по тъмно (първите ни адреси са между 04:30 и 05:00 сутрин). Всичко това, защото чистите зеленчуци са по-крехки и по-лесно се нараняват при транспорт.

Обратно, конвенционалните зеленчуци изначално издържат на повече нараняване, по-твърди са, което е вследствие на химическите торове. Допълнително търпят обработка с фунгициди, особено когато им предстои дълъг път. За да са лъскави често ги покриват със специален восък, а на пазарите не спират да ги поливат с вода, за да изглеждат свежи. Трикове, трикове, трикове. И докато водата на пазарите не е нещо лошо, то другите процедури не са особено полезин за здравето ви.

Подпомагане на местната икономика

В последните години има бум на био производството, тъй като хората са по-информирани и особено в големите градове - по-платежоспособни. Комбинацията от двете води до повишено търсене на качествена храна. В разговорите ни с родители, не веднъж сме чували, че след като не могат да напуснат София и децата им трябва да търпят всички недостатъци на големия град, искат поне да не ги лишават от чиста храна.

Този стремеж създава условия за развитие на бизнеси, като нашия, които имат по-висока добавена стойност и предлагат иновативна услуга. Инвестицията в продукцията на ферма като нашата е не само подсигуряване на качество на вашата маса, но и включване в целия процес по отглеждане на по-здрави деца. Защото колкото повече клиенти имаме ние, толкова повече ще бъдем силни и ще залагаме на качеството.

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...