100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Елате и сами наберете зеленчуците

Произведохме

Чисти зеленчуци срещу конвенционални - Рунд II

В първия рунд на сблъсъка между нашите чисти зеленчуци и техните конвенционално произведени аналози направихме сравнение по отношение на полезните хранителни вещества и свойства. 

Тъй като напоследък има доста материали, които се опитват да "разконспирират тъмната страна на био производството" и да наложат тезата, че видиш ли, няма разлика между едните и другите зеленчуци, за нас беше важно да започнем именно от полезността при пряко сравнение.

Както установихме, макар и на пръв поглед двата типа подходи да дават сходни резултати, когато се заровим по-дълбоко, намираме много съществена разлика в полезността. Но за повече детайли, прочетете статията ни тук.

Днес ще говорим за разликата, която ще усетите, ако пазарувате чисти зеленчуци от местни производители и ако залагате на конвенционална продукция, най-често с произход Турция, Гърци, Македния, Полша или Испания.

Защо е по-добре да заложите на местното производството?

Знание и яснота

Пазаруването от местни производители ви дава повече знание относно как са отгледани продуктите. Това, сравнено с магазините и пазарите като цяло - големи или малки. 

Ферми като нашата ви дават възможност сами да дойдете до градината и с очите си да се уверите във всичко, което казваме и правим. Няма скрито-покрито. Ние ви даваме възможност да опитате от продукцията, преди да поръчате, нещо, което няма как да направите в магазина или на пазара.

Ние подлежим на постоянен контрол и проверки, и повярвайте ни, обект сме на такива постоянно, тъй като сме изключително публични и лесни за откриване. 

Продукция, лишена от допълнителна химия

Транспортът на селскостопанската продукция като цяло е специфичен, тъй като ако е истинска, тя се разваля доста лесно и бързо. Затова например редим доматите на един ред и никога не ги застискаме с по-тежки зеленчуци. Берем нещата максимално късно, привечер и товарим през нощта, а разносът започваме по тъмно (първите ни адреси са между 04:30 и 05:00 сутрин). Всичко това, защото чистите зеленчуци са по-крехки и по-лесно се нараняват при транспорт.

Обратно, конвенционалните зеленчуци изначално издържат на повече нараняване, по-твърди са, което е вследствие на химическите торове. Допълнително търпят обработка с фунгициди, особено когато им предстои дълъг път. За да са лъскави често ги покриват със специален восък, а на пазарите не спират да ги поливат с вода, за да изглеждат свежи. Трикове, трикове, трикове. И докато водата на пазарите не е нещо лошо, то другите процедури не са особено полезин за здравето ви.

Подпомагане на местната икономика

В последните години има бум на био производството, тъй като хората са по-информирани и особено в големите градове - по-платежоспособни. Комбинацията от двете води до повишено търсене на качествена храна. В разговорите ни с родители, не веднъж сме чували, че след като не могат да напуснат София и децата им трябва да търпят всички недостатъци на големия град, искат поне да не ги лишават от чиста храна.

Този стремеж създава условия за развитие на бизнеси, като нашия, които имат по-висока добавена стойност и предлагат иновативна услуга. Инвестицията в продукцията на ферма като нашата е не само подсигуряване на качество на вашата маса, но и включване в целия процес по отглеждане на по-здрави деца. Защото колкото повече клиенти имаме ние, толкова повече ще бъдем силни и ще залагаме на качеството.

Полезни съвети

За вкусните смокини и безкрайните им ползи

Смокините са един от плодовете, който сме свикнали да приемаме по-скоро в сушено състояние. Причина за това е краткият сезон на пресните смокини, както и фактът, че не са особено трайни. Сушените смокини са също толкова полезни както и пресните, като разликата между тях е, че сушените съдържат повече захари. 100 г пресни смокини имат 74 ккал, докато същото количество сушени – цели 250 ккал. Осв...

Ето с кои храни да се предпазим от настинка

С това непрекъснато променящо се време навън никой не е застрахован от настинка. Не преценяваме как точно да се облечем. Освен това грипът продължава да върлува и дори по-студените температури за кратко да са го стопирали, то при най-малкото затопляне, отново ще започнат болестите. Затова е изключително важно да се грижим добре за себе си и за близките си. Разбира се, храната оказва з...