100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Защо да изберете нашите зеленчуци

Чисти зеленчуци срещу конвенционални - рунд I

Дебатът за ползите от органичната продукция и дали тя наистина е по-полезна от конвенционалната не е от вчера. И истината изисква да кажем, че и двете страни си имат привърженици. Ние категорично сме от страната, която защитава чистото гледане на продукция, защото от една страна, всичко, което сме чели като научни проучвания подкрепя тезата ни и от друга, имаме години натрупан опит в производството на такъв тип продукция.

Някои от хората, които се застъпват за конвенционално произведените зеленчуци, го правят, защото изследванията масово сочат, че няма съществена разлика в хранителните качества продуктите при двата типа производство - това е по отношение на витамини и минерали. Тук голямо значение има и кой прави изследването, защото ние сме чели проучвания на Фърмън Беър от Университета Ръджърс в Щатите, които категорично показват разлика между 40% и 60% в хранителните качества - в полза на органичното производство.

Но дори и да допуснем, че конвенционалните методи са се променили и и че тази разлика е стопена днес, то изследванията за фенолите, като подвид на фитонутриентите, изключително категорично показват голяма разлика в полза на органичната продукция. 

Какво са фенолите? Те са известни още като вторични метаболити и всъщност стоят в основата на много ползи, приписани при храненето с плодове и зеленчуци. Органично произведените зеленчуци имат между 20% и 70% повече от тези антиоксидантни съединения. Има две теории защо това се получава така.

Първата теория гласи, че растенията ги синтезират с цел да се защитават. Така например броколите образуват горчиво съединение, наречено сулфорафан. То има горчив привкус и когато някоя буболечка реши да отхапе парче броколи, растението образува това съединение и се опитва през неприятния вкус да разкара натрапника. Когато едно растение е гледано с пестициди, то има много по-малко набези от буболечки и просто не му се налага да произвежда такова вещество. Истината е, че за тази теория няма много доказателства, макар и да звучи логична.

Доста по-вероятна е втората теория, която е базирана на торенето. При торене с изкуствени торове и натрупване на големи количества изкуствени нитрати, растението започва да отделя повече ресурси за бърз растеж, а не толкова за защита.

И ако тези антиоксиданти пазят растенията, какво правят с нас?

Пазят ни по същия начин. Тези антиоксиданти фитонутриенти ограничават мутациите на клетките. И колкото и да ви звучи твърде хубаво, за да е истина, факт е, че ако сблъскате директно екстракт от ягоди с ракови клети от рак на дебелото черво или рак на гърдата - резултатът е ограничаване растежа на раковите клетки. Ягодите няма да ви излекуват, но ще ви помогнат в битката с коварната болест. 

Но ползите не са само в битките с рака - помагат ни още с инфекциите в стомаха, помагат ни и като ни намаляват риска от увреждане на сърцето. 

Бзирано на нивата на антиоксидантните фитонутриенти в органично отгледаните зеленчуци, които са чувствително повече, категорично можем да заявим, че те са много по-полезни от конвенционалните. 

Има обаче и още причини, да заложим на органичните зеленчуци и категорично да вярваме в нашето произвдоство. Ще ги разгледаме в детайли друг път, но сега ще ви маркираме само основните насоки:

- Спеставяме ви риска от натравяне с пестициди или тежки метали, както и отровите, с които се обработват продуктите, които трябва да преминат хиляди километри.

- Органично гледаните зеленчуци, ако са прясно доставени до вашата врата (както правим ние), бият по всички показатели дълбокозамразените зеленчуци и плодове, които чакат "пазарния" момент да бъдат продадени.

- И последно - ние гледаме нашата продукция не просто чисто, но и открито. Всеки клиент може да дойде и да види градината, да си набере сам. Ние ви предлагаме не просто чиста храна, но и сигурност в начина на произвеждането ѝ.

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...