Дебатът за ползите от органичната продукция и дали тя наистина е по-полезна от конвенционалната не е от вчера. И истината изисква да кажем, че и двете страни си имат привърженици. Ние категорично сме от страната, която защитава чистото гледане на продукция, защото от една страна, всичко, което сме чели като научни проучвания подкрепя тезата ни и от друга, имаме години натрупан опит в производството на такъв тип продукция.
Някои от хората, които се застъпват за конвенционално произведените зеленчуци, го правят, защото изследванията масово сочат, че няма съществена разлика в хранителните качества продуктите при двата типа производство - това е по отношение на витамини и минерали. Тук голямо значение има и кой прави изследването, защото ние сме чели проучвания на Фърмън Беър от Университета Ръджърс в Щатите, които категорично показват разлика между 40% и 60% в хранителните качества - в полза на органичното производство.
Но дори и да допуснем, че конвенционалните методи са се променили и и че тази разлика е стопена днес, то изследванията за фенолите, като подвид на фитонутриентите, изключително категорично показват голяма разлика в полза на органичната продукция.
Какво са фенолите? Те са известни още като вторични метаболити и всъщност стоят в основата на много ползи, приписани при храненето с плодове и зеленчуци. Органично произведените зеленчуци имат между 20% и 70% повече от тези антиоксидантни съединения. Има две теории защо това се получава така.
Първата теория гласи, че растенията ги синтезират с цел да се защитават. Така например броколите образуват горчиво съединение, наречено сулфорафан. То има горчив привкус и когато някоя буболечка реши да отхапе парче броколи, растението образува това съединение и се опитва през неприятния вкус да разкара натрапника. Когато едно растение е гледано с пестициди, то има много по-малко набези от буболечки и просто не му се налага да произвежда такова вещество. Истината е, че за тази теория няма много доказателства, макар и да звучи логична.
Доста по-вероятна е втората теория, която е базирана на торенето. При торене с изкуствени торове и натрупване на големи количества изкуствени нитрати, растението започва да отделя повече ресурси за бърз растеж, а не толкова за защита.
И ако тези антиоксиданти пазят растенията, какво правят с нас?
Пазят ни по същия начин. Тези антиоксиданти фитонутриенти ограничават мутациите на клетките. И колкото и да ви звучи твърде хубаво, за да е истина, факт е, че ако сблъскате директно екстракт от ягоди с ракови клети от рак на дебелото черво или рак на гърдата - резултатът е ограничаване растежа на раковите клетки. Ягодите няма да ви излекуват, но ще ви помогнат в битката с коварната болест.
Но ползите не са само в битките с рака - помагат ни още с инфекциите в стомаха, помагат ни и като ни намаляват риска от увреждане на сърцето.
Бзирано на нивата на антиоксидантните фитонутриенти в органично отгледаните зеленчуци, които са чувствително повече, категорично можем да заявим, че те са много по-полезни от конвенционалните.
Има обаче и още причини, да заложим на органичните зеленчуци и категорично да вярваме в нашето произвдоство. Ще ги разгледаме в детайли друг път, но сега ще ви маркираме само основните насоки:
- Спеставяме ви риска от натравяне с пестициди или тежки метали, както и отровите, с които се обработват продуктите, които трябва да преминат хиляди километри.
- Органично гледаните зеленчуци, ако са прясно доставени до вашата врата (както правим ние), бият по всички показатели дълбокозамразените зеленчуци и плодове, които чакат "пазарния" момент да бъдат продадени.
- И последно - ние гледаме нашата продукция не просто чисто, но и открито. Всеки клиент може да дойде и да види градината, да си набере сам. Ние ви предлагаме не просто чиста храна, но и сигурност в начина на произвеждането ѝ.